En anhängare till USA:s president Obama med en skylt med texten "Thank you Obama". Foto: Alan Diaz/TT.
En anhängare till USA:s president Obama med en skylt med texten "Thank you Obama". Foto: Alan Diaz/TT.

I morgon lättar USA sina embargon mot Kuba

"Islossningen kommer igång på allvar"
1:48 min

I morgon lättar USA på sina handels- och reserestriktioner mot Kuba. Därmed sjösätter Vita huset sitt löfte om att frosta av relationen med den karibiska grannen.

Enligt en talesperson för det amerikanska finansdepartementet är detta ett kliv närmare att fasa ut de gamla politiska riktlinjerna gentemot och Kuba och ersätta dem med nya "som främjar politisk och ekonomisk frihet för det kubanska folket".

– Man lättar alltså på en lång rad regler och restriktioner med början i morgon. Det handlar om handels- och reserestriktioner, exempelvis hur mycket pengar man tillåts skicka mellan Kuba och USA och så vidare, säger Sveriges Radios korrespondent Agneta Furvik.

Det innebär i praktiken bland annat att amerikaner nu kommer att kunna ta ett flyg till Kuba, precis som till andra länder man har en normal relation med.

– Det är nu det drar igång på allvar vad Obama så uppmärksammat drog i gång före jul.

Det var den 17 december förra året som beskedet kom att USA och Kuba skulle återuppta diplomatiska förbindelser efter över 50 år av iskalla relationer. Bland annat meddelade USA:s president Barack Obama att han vill påbörja en diskussion med den amerikanska kongressen om att lätta på embargon mot Kuba.

– Vi börjar ett nytt kapitel, sa Obama vid en presskonferens samma dag.

I samband med beskedet släppte Kuba en lång rad politiska fångar. En av dem som släpptes var den amerikanske hjälparbetaren Alan Gross som då suttit fängslad på ön i fem år.

Kubas president Raul Castro sa att det fortfarande råder stora skillnader mellan de båda länderna, men att de måste lära sig leva med dessa på ett civiliserat sätt.

På Kuba togs beskedet emot med stor glädje. Sveriges Radios korrespondent Lotten Collin som var på plats rapporterade om kubaner som nu hoppades på en bättre ekonomisk situation.

– Här finns ingenting. Allt man behöver måste man importera - bilmotorer, mediciner, kläder, sa Jobel som kör taxi i Havanna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".