Varg
Foto: TT

Kammarrätten medger licensjakt på varg i två län

Ekots miljöreporter Annika Digreus om beslutet
1:12 min

Kammarrätten ger grönt ljus för vargjakt i Värmlands och Örebro län. Förvaltningsrätten beslut att stoppa jakten upphävs.

Frågan gällde inte jakten i sig, utan om rätten att överklaga jaktbeslut har krympt alltför mycket med nya regler - men det anser inte Kammarrätten i Göteborg

– Det finns, som Kammarrätten kommit fram till, inte heller stöd i Eu-rätten som gör att man, trots det här överklagandebeslutet i svensk rätt, ändå skulle ha möjlighet att överklaga, säger kammarrättspresident Dag Stegeman.

Det var klagomål på den nya rättsordningen kring jaktbeslut som fick förvaltningsrätten i Karlstad att stoppa licensjakten på varg i två län dagen innan jaktstart.

Den förra regeringen ändrade i jaktförordningen, och lät länsstyrelserna besluta om jakt. Jaktbeslut som inte kan överklagas till domstol, utan Naturvårdsverket  har sista ordet, och detta fick miljöorganisationer att överklaga själva processen.

De anser detta strider mot Århuskonventionen, och hänvisar också till att EU-kommissionen börjat titta på detta nya förfarande.

Men Kammarrätten i Göteborg håller alltså inte med,  utan tycker att det räcker med möjligheten att överklaga jaktbeslut till Naturvårdsverket. Därför kan jakten inledas redan i morgon enligt Maria Falkevik som är rovdjursansvarig vid Länsstyrelsen i Karlstad:

– Ja rent praktiskt är det i morgon bitti. Beslutet gäller redan nu, men i kväll och i natt kan man ju inte jaga.

– Nu är väl detta beslutet också möjligt at överklaga till Högsta Förvaltningsdomstolen. Vad händer i så fall?

– Ja det återstår att se om det sker och om de i så fall ger prövningstillstånd och om de väljer att inhibera eller inte. Men det vet vi inget om ännu.

Men det är inget ni behöver vänta på?

– Nej.

Världsnaturfonden har inte beslutat om att gå vidare, organisationens rovdjursexpert Tom Arnbom beklagar beskedet men är inte förvånad.

– Vi har fortfarande inte löst frågan om vargjakten är laglig eller inte. Det är inte vad det här beslutet handlar om. Jag tror att EU kommer att regagera. Vi hoppas det, men kan inte vara säkra. Men vi är inte emot jägarna utan det är politikerna som rört till det. Vi hoppas regeringen vill ta tag i frågan och reda ut det en gång för alla så vi slipper hålla på med de här snurrigheterna.

Jägarna är desto mer nöjda idag. Jägareförbundets Gunnar Glöersen säger att jägarna är redo:

– Ja inte lika många som förra fredagen när många hade tagit semester men till helgen är jag ganska säker på att många kommer att vara ute.

Även i Värmland togs besked om grönt ljus för jakten emot med glädje av jägareförbundet i länet.

– Vi skulle ha varit väldigt förvånade om kammarrätten hade kommit fram till något annat. Därför att riksdagen har ju fastställt gynnsam bevarande status och vi har tagit fram förvaltningsplaner och det vi har jobbat jättemycket med det här och Värmland har ju en väldigt stor del av Sveriges vargstam, så det hade förvånat oss storligen om man hade kommit fram till något annat, säger Jan-Olov Ragnarsson, vice ordförande.

Nu kommer planeringen inför vargjakten i Värmland, som tills nu har legat på is, att återupptas.

– Jag tycker att vi måste börja förvalta vargstammen precis som vi har förvaltat björnstammen, där jakten har varit en viktig del. Det kommer även vara en viktig del i förvaltningen av vargstammen. Det är bra att vi kommer igång, så vi kan lära oss, säger Jan-Olov Ragnarsson vid Jägareförbundet i Värmland.

Fakta: Vargar och vargjakt

- I slutet av förra vintern fanns cirka 370 vargar i Sverige. Nu finns förmodligen fler än 400, med fjolårets ungar.

- En stor del av stammen, cirka 175 vargar, finns i Värmland. Därefter följer Dalarna och Örebro län med uppemot 80 respektive 70 vargar.

- I dessa tre län gav länsstyrelserna klartecken för licensjakt på sammanlagt 44 vargar.

- Besluten överklagades till Naturvårdsverket, som stoppade jakten i Dalarna, men gav klartecken i de två andra länen.

- Klartecknet som gavs till licensjakt i Värmland och Örebro län stoppades i sista stund av förvaltningsrätten i Karlstad.

- Förvaltningsrätten ansåg i sitt inhibitionsbeslut att det fanns skäl att undersöka om en ändrad beslutsgång för vargärenden, som bland annat gäller möjligheten att överklaga, är i samklang med EU-direktiv.

- Inhibitionsbeslutet överklagades av bland andra Jägareförbundet till kammarrätten i Göteborg.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".