Tignous kista var täckt av teckningar av vänner och kollegor. Foto: BERTRAND GUAY/TT
Tignous kista var täckt av teckningar av vänner och kollegor. Foto: BERTRAND GUAY/TT

Känslosamt när Charlie Hebdo-attackens offer begravdes

"Tignous var aldrig var rädd"
2:13 min

I Frankrike begravdes i dag fem av de som dödades vid terrorattacken mot tidningen Charlie Hebdo i förra veckan. Bland annat tecknaren Tignous, vid en känslosam ceremoni hans hemstad Montreuil utanför Paris.

– Jag träffade dig när jag vara bara 18 år, för att du var så dålig på att stava. Du frågade hur man skriver lastbilschaufför. Jag svarade aldrig hur, för att vara säker på att vi inte skulle skiljas åt, sade tecknaren Tignous fru Chloe Verlhac.

Chloe Verlhac fick göra flera långa pauser för att kunna fortsätta med talet till sin man i dag. Stadshuset i Montreuil var fyllt till sista plats och utanför följde flera hundra Montreuilbor ceremonin. Kistan var täckt av teckningar som vänner och kollegor ritat.

Tignous tecknarkollega Corinne Coco Rey, som satt bredvid honom i redaktionsrummet när terroristerna slog till, men som överlevde, grät stillsamt genom nästa hela sitt tal.

– Tignous var aldrig var rädd, och i dag ska vi inte vara ledsna utan rörda och stolta över att ha fått ha dig och de andra i våra liv, sa hon.

I dag begravdes också tecknaren Wolinski, medarbetarna Elsa Cayat och Bernard Maris samt polisen Franck Brinsolaro som gav sitt liv som livvakt åt tidningens redaktionschef.

Frankrikes justitieministern Christiane Taubira talade också på den tv-sända ceremonin för Tignous och tog bland annat upp var gränsen går för vad man får skämta med.

– I Frankrike får man teckna allt, till och med en profet, sa landets justitieminister, för i Voltaires och vanvördnadens Frankrike, har man rätt att driva med religion, sade Christiane Taubira.

Samtidigt fortsatte helt andra reaktioner komma i dag. Påven Franciskus menar att yttrandefrihet är en fundamental rättighet, men att man inte får göra andras religion till åtlöje. Turkiets premiärminister sade i en intervju att pressfrihet inte är samma sak som rätten att förolämpa.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".