Kursen fångar människors intresse i Zürich. Foto: Alessandro Della Bella/AFP.
Kursen fångar människors intresse i Zürich. Foto: Alessandro Della Bella/AFP.

Schweizerfrancen släpptes fri - rusade

Kristian Åström om reaktionerna på valutabeskedet
1:26 min

Centralbanken i Schweiz skapade i dag en börsknall när man valde att låta schweizerfrancen flyta fritt i gen mot euron. Marknaderna reagerade med stora svängningar.

Beskedet från Thomas Jordan, chef för Schweiz centralbank, att centralbanken med omedelbar verkan slutar att stödköpa euro för att hålla nere francens värde fick världens börser och valutamarknader att gå i spinn. Beskedet från Schweiz kom utan förvarning och börsen i Zürich föll med över 10 procent inledningsvis.

I september 2011 valde Schweiz att börja stödköpa euro för att garantera att växelkursen gentemot euron inte skulle bli högre än 1:20. Anledningen till beslutet var att francen, på grund av den dåvarande eurokrisstormen, hade stigit så kraftigt gentemot euron att den schweiziska industrin drabbats av kraftigt minskad efterfrågan.

Att man nu överger den linjen beror på att eurokursen sjunkit så mycket på sistone att det inte längre går att försvara stödköpen. Det blir helt enkelt för dyrt.

En annan anledning kan vara banken räknar med att den europeiska centralbanken, ECB, kommer inleda sitt kontroversiella stödköpsprogram av statsobligationer nästa vecka, vilket kommer minska eurokursen ytterligare.

Beslutet kan initialt komma att påverka den schweiziska exportindustrin i form av högre priser, men kan till exempel också få stora effekter i form av högre bolånekostnader för många privatpersoner i flera länder i Europa, där många bolån är kopplade till schweizerfrancen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".