Israels utrikesminister Avigdor Lieberman, Ekots kommentator Agneta Ramberg och utrikesminsiter Margot Wallström
Israels utrikesminister Avigdor Lieberman, Ekots kommentator Agneta Ramberg och utrikesminsiter Margot Wallström. Foto: TT/Ekot

Agneta Ramberg kommenterar Israels utfrysning

Svenska beslutet speglar en opinion
1:51 min

Israels ledning vill inte möta Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S). Men beslutet handlar mer om Israels oro över vad resten av EU tänker än vad Sverige beslutat, enligt Ekots utrikespolitiske kommentator Agneta Ramberg.

– Det handlar mindre om Sverige självt än om EU och Västeuropa. Risken att andra och mycket viktigare och tyngre västländer följer efter och erkänner Palestina är vad regeringen och Palestinierna hoppas och Israel fruktar.

– Sverige var det första EU-landet att erkänna Palestina som stat, men speglar en växande opinion i Europa, och det vet den israeliska regeringen. Vi har ju också sett europeiska parlament rösta för erkännandet av staten Palestina, även om det inte har varit bindande. Och det är vad Israel inte vill ha. 

– Det var därför utrikesminister Lieberman sa att landets stora utrikespolitiska utmaning är EU.

Utrikesdepartementets kabinettsekreterare Annika Söder sa i Ekot imorse att ett besök ska bli av i vår, efter valet i Israel i mars. Kommer utrikesminsiter Wallström vara mer välkommen då?

– Det återstår att se. Att det är en valrörelse i Israel höjer tonläget. Men det finns inget i de israeliska oppinionssiffrorna som pekar på att det kommer finnas en ny israelisk regeringen att möta efter valet i den mening att den skulle ha en anna politisk inriktning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".