Nattpatrullering i Herrljunga, Dan och Björn Bengtsson
Dan och Björn Bengtsson från Eggvena Equmeniaförsamling såg det som självklart att ställa upp och nattpatrullera i kommunen. Foto: Joel Wendle/Sveriges Radio.

Kommunen anlitar föreningar för nattpatrullering

Otrygghet i Herrljunga
2:06 min

Stora problem med skadegörelse på kommunens fastigheter har fått Herrljunga kommun att agera. Ideella föreningar erbjuds utökat föreningsbidrag för att åka runt och patrullera kommunen nattetid.  

En trygghetsmätning som polisen i Västra Götaland genomförde förra året visade att otryggheten har ökat i Herrljunga, som är en liten landsbygdskommun med drygt 9000 invånare.

Det senaste året har också flera kommunala fastigheter och också olika föreningslokaler utsatts för en systematisk fönsterkrossning i flera omgångar. Trots att vaktbolag anlitades fortsatte skadegörelsen.

Då kläckte kommunledningen idén till projekt "Nattkoll". Totalt satsar kommunen drygt 100 000 kronor på utökat föreningsbidrag till de 15 kommuner som tackat ja till att vara med.

En av föreningarna som är med är Eggvena Equmeniaförsamling, där Dan Bengtsson är engagerad.

– Jag tycker att det är så en kommun ska fungera. Kommunen är ju vi alla som bor här. Vi skapar ju vårt samhälle själva, säger han.

Men att kommunen nu valt att betala föreningar för att patrullera på nätterna har inte varit helt okontroversiellt.

– Det är klart att det har funnits mycket frågor omkring detta, om ansvar inte minst. Men det handlar inte om något medborgargarde, utan det är att åka runt och ha lite koll på vad som händer och dokumentera det, säger Niels Bredberg, kommunchef i Herrljunga.

Polisstationen i Herrljunga lades ner för snart tio år sedan. Och i samband med den omfattande skadegörelsen i kommunen förra året riktade kommunledningen kritik mot polisen för att den inte tog problemet på allvar.

Men Jan Hellnevi, chef för polisområde Alingsås dit Herrljunga hör, tycker inte att man ska se det som ett misslyckande från polisens sida, att Herrljunga kommun nu ser ett behov av anlita föreningar för att patrullera på nätterna.

– Det här är ju ett sätt att engagera lokalbefolkningen i den brottsförebyggande verksamheten. På något sätt är det ju allas ansvar att skapa ett tryggt samhälle. Det kan inte polisen sköta ensam, säger Jan Hellnevi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".