Börshandlare med ipads och aktier i högsta hugg.
Foto: TT

Lovande för svenska börsbolag

Aktiestrateg: Handlar om valutorna och råvarupriserna
1:54 min

Förra veckan drog den amerikanska rapportsäsongen igång och den svenska står runt hörnet. Analytiker säger att det ser lovande ut för de svenska börsbolagen. Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB ser två nyckelfrågor att hålla koll på inför rapporterna.

– De saker som kommer att vara dramatiska, i fjärde kvartalet men kanske ännu mer i kommunikationen från företagen om vad som kommer påverka dem 2015, handlar nummer ett om valutorna och nummer två om råvarupriserna, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Den amerikanska rapportsäsongen drog igång förra veckan. Samtidigt har analytiker skrivit ner sina vinstprognoser för flera amerikanska företag för 2015 då den starka dollarn hotar att skada den exportberoende industrin.

I slutet av januari börjar svenska börsbolag att rapportera för fjärde kvartalet och analytiker tror att de kommer redovisa goda resultat, och det är just den starka dollarn som hotar amerikanska företag som ger de svenska en skjuts.

– När det gäller valutorna är den enes bröd den andres död och i det här fallet så är det så att det gynnar till exempel svenska, men även europeiska företag, att våra valutor försvagats mot den amerikanska dollarn, säger Lundevall.

Den andra stora frågan handlar om de fallande råvarupriserna, vilket också kan gynna många företag.

– Många bolag får lägre insatspriser med lägre råvarukostnader. Oljan har gått ner kraftigt och även metallerna har fallit, säger Magnus Dagel, aktiestrateg på Nordea.

Enligt Nordeas prognoser kommer många företag att redovisa kraftiga vinstökningar, men det är viktigt att komma ihåg att detta delvis kan föklaras med att flera av företagen hade stora engångskostnader året innan.

– Stora nedskrivningar och reavinster och reaförluster i fjärde kvartalet 2013, så de är väldigt lätta jämförelsetal, säger Dagel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".