Kunder som trängs på Ikea i Haparanda. Foto: Thord Nilsson/TT.
Ryska kunder drar sig för att åka över gränsen och handla i Sverige sedan rubeln försvagats. Foto: Thord Nilsson/TT.

Svag rubel drabbar gränshandeln i Haparanda

Lägger sina pengar på andra saker
1:57 min

Den försvagade ryska rubeln slår mot handeln i gränsregionen Haparanda/Torneå. Handelsområdet är beroende av fyra valutors utveckling och rubelns fall har märkts av på sistone.

– Vi har ju många besökare som kommer främst från Murmanskregionen. Det är ju ett område som ligger ganska nära och vi har sett dels i statistiken i taxfreeutvecklingen att det har stannat av och frågar man butiksägare så kan de också verifiera att det kommer inte lika många ryssar helt enkelt, säger Daniel Fälldin, näringslivsutvecklare i Haparanda.

Han berättar att ryska kunder för tillfället drar sig för att resa till Haparanda och Torneå och istället lägger sina pengar på andra saker.

Efter att taxfreeförsäljnigen i Haparanda som nästan helt domineras av ryska kunder ökat kraftigt, plus 50-60 procent de senaste åren, så mattades försäljningen av 2014 och gick plus minus noll.

Nedgången fortsatte nu efter nyår som annars brukar vara en traditionellt stark period med ryska turister. Men det unika handelsklimatet i gränsstaden som till stor del växt fram efter att Ikea etablerade sig här 2006 är beroende av fler valutor.

– Ibland är kronan stark, ibland är euron stark och ibland är norska kronan svagare eller starkare. Men just nu är finnarna kungar. Euron är ju stark jämte kronan och de kan komma hit och fynda, säger Daniel Fälldin.

Men för finländska Irma Kukkonen från Kittilä 25 mil norrut som jag träffar utanför möbelvaruhuset i Haparanda tycks eurons utveckling inte spela någon roll. Möbler det handlar hon här av vana.

– Jag har inte köpt några i Finland de sista åtta åren utan jag har köpt här i Haparanda. Jag tänker att det är billigare här och tänker inte på vad euron är värd och så.

Näringslivsutvecklaren Daniel Fälldin hoppas nu att den norska kronan återhämtar sig mot den svenska till sommaren då busslasterna från Norge börjar besöka handeln i Haparanda.

– Det säger sig självt att det kanske blir en avmattning men det är för tidigt att sia om sådant nu, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".