Polisbil.
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Polisen tar strid för hundburar

Kan innebära stora kostnader
2:10 min

En fråga om polisens hundburar väntar just nu på att avgöras i förvaltningsrätten. Länsstyrelsen i Skåne menar att polisbilarnas hundburar är för små och vill förbjuda dem, men polisen menar att burarna duger.

En fällande dom skulle innebära att polisen tvingas bygga om hundratals polisbilar i hela landet.

– Potentiellt kan det ju få en väldigt stor effekt på polisverksamheten. Det är ingen enkel och snabb sak att i så fall göra ändringar i utformningen av hundburarna. Det kommer kräva ganska mycket tid och ganska stora kostnader i framtagandet av en ny modell av hundbur, säger Fredrik Landberg, ansvarig handläggare på polisens utvecklingsavdelning.

Han fortsätter:

– Det är sannolikt många miljoner kronor.

Frågan om polisens hundburar blev aktuell när Länsstyrelsen i Skåne förra året förbjöd dåvarande Skånepolisen att använda burarna efter en djurskyddsinspektion. Burarna levde inte upp till Jordbruksverkets krav på att transportera hundar, de är för små.

I dag är polisen en myndighet och förbudet, om det vinner laga kraft, kommer påverka alla polisens 400 bilar med hundburar.

Rickard Karlsson är hundförare på polisen i Kristianstad och jobbar tillsammans med schäfern Aldis.

– Själv upplever jag inga problem eftersom jag har en liten schäfer. Det finns betydligt större hundar och de som har dem kanske upplever att det är ett problem, säger han.

– Jag tror att anledningen till att man tar strid för detta är kostnadsskäl. Det blir så klart oerhört mycket dyrare att bygga bilar som är helt anpassade till hundtjänst.

Frågan om hundburarna är infekterad inom polisen. Man är överens om att för stora burar inte heller är bra eftersom hunden då kan skadas vid snäva svängar i höga hastigheter, men hundförare vi talat med menar att burarna krympt i takt med bilarnas allt mindre bagageutrymme och håller med länsstyrelsen om att de nu är så små att större polishundar inte får plats på ett bra sätt.

Det finns misstankar om att polishundar får pensioneras i förtid för ryggproblem på grund av dagens burar, men framförallt finns det ett internt missnöje med att arbetsgivaren träter i domstol istället för att skjuta till de resurser som behövs för att lösa frågan.

– Hade vi lyssnat på hundförarna från början hade vi inte behövt vara i den process vi är i nu. Då hade man kunnat hantera den här frågan med en otroligt mycket större klokskap än man hittills har gjort, säger Christian Löwegren, förtroendevald i Polisförbundets södra region.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".