32-årige Ahmed Harqan, förklarar i egyptisk TV varför han är ateist. I studion tillrättavisas han av religiösa auktoriteter. Efter sitt TV-framträdande blev Ahmed harqan och hans fru trakasserade och attackerade på gatan. De gick till polisen för att göra en polisanmälan. Men istället för att betrakta paret som offer, inledde polisen ett förhör med dem som brottslingar. Enligt Ahmed Harqan blev de slagna och hånade av polisen som satte på en koranrecitation på högsta volym. Foto: Sveriges Radio.
32-årige Ahmed Harqan, förklarar i egyptisk TV varför han är ateist. I studion tillrättavisas han av religiösa auktoriteter. Foto: Sveriges Radio

Piskrapp och fängelse för religionskritiker

"Det är enbart ett inlägg på Facebook"
2:23 min

Vid den stora manifestationen för Charlie Hebdo i Paris i lördags, deltog både Egyptens och Saudiarabiens utrikesministrar. De båda länderna är västvärldens allierade i den globala kampen mot terrorism. Men i både Egypten och Saudiarabien är yttrandefriheten allvarligt kringskuren.

Journalister sitter i fängelse i Egypten och Saudiarabien och stränga, ibland medeltida, straff tillämpas för de som förolämpar religionen -  även om det hädiska bara publicerats på Facebook.

Fatma Naaout, känd egyptisk kolumnist och poet är hädelseåtalad för sarkastiska kommentarer hon publicerat på sin Facebooksida. Det var i samband med den muslimska högtiden Eid al Adha, då man slaktar får och många av Kairos gator blir röda av blod. Fatma kritiserade djurslakten, som sker till minne av profeten Abraham.

– Det är enbart ett inlägg på Facebook, inte en artikel, någonting i en bok eller ens ur en dikt – det är en statusrad på Facebook.

I inlägget stod ett ironiskt ”GLAD MASSAKER”, vilket uppfattats som ett hån mot Islam. Det är förbjudet i Egyptisk lag att förolämpa de tre monoteistiska religionerna.

Fatma Naaout säger att hennes syfte inte var att förolämpa och att hon kommer att gå till sin rättegång med högburet huvud.

Fatma Naaout är bara ett av många rättsfall den senaste tiden i Egypten. I söndags dömdes en 21-årig student till tre års fängelse efter att han argumenterat för ateism på Facebook. Författaren Karam Saber har i sin frånvaro dömts till fem års fängelse för novellsamlingen "Var är Gud" och bloggaren Albert Saber till tre år för webbsidan "Knulla Gudarna".

Idag är det fredag. Det är den dag i veckan då den dömde saudiske bloggaren och religionskritikern Raif Baddawi piskas offentligt. Han har dömts till 10 års fängelse och 1000 piskrapp. De delas ut 50 stycken per vecka, på en offentlig plats.

Kritiker i Arabvärlden säger att Egyptens och Saudiarabiens utrikesministrar inte alls kom till Paris för att stödja yttrandefriheten. Syftet skulle istället vara att själva få Europas stöd för kontroversiella metoder i kriget mot terrorism, där Egypten och Saudiarabien är västvärldens allierade.

Rättegången mot Fatma Naaout inleds den 28 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".