Tre representanter från åklagarmyndigheten i Belgien vid presskonferens. Foto: Virginia Mayo/TT
Åklagarmyndigheten har hållit presskonferens under förmiddagen. Foto: Virgina Mayo/TT

Misstänkta terrorn riktad mot poliser

Tillslaget mot misstänkta terrorister i Belgien igår avvärjde en omfattande attack mot poliser. Det berättade belgiska åklagare vid en presskonferens under fredagförmiddagen.

Utöver de två personer som dödades igår så är också 15 personer gripna, 13 i Belgien och 2 i Paris.

Vid husrannsakningarna, som genomfördes i tre olika städer på 12 olika platser, hittade polisen bland annat sprängmedel, tunga vapen, falska pass, stora mängder pengar och flera polisuniformer.

Den belgiska utredningen har pågått i fyra veckor, och det finns i nuläget inget samband mellan händelserna i Belgien och förra veckans terrorattentat i Paris.

De gripna personerna är i huvudsak belgare, men i övrigt är åklagaren försiktig med att berätta mer om de inblandade. De båda döda är ännu inte slutgiltigt identifierade och därför säger man inget mer om vilka de är.

Vid presskonferensen poängterar också åklagaren att det finns skäl till att man inte berättar mer än vad man gör.

Det finns inga misstankar om att de skulle attackera mål i Europa. De två män som greps i terrorinsatsen i Berlin misstänks för att planera ett dåd i Syrien.

Runt 250 poliser deltog i insatsen. Elva fastigheter genomsöktes i jakten på personer med band till den extrema terrorgruppen Islamiska staten (IS).

En den mannen, en 41-åring, misstänks för att "leda en islamistisk extremistgrupp som består av turkiska och ryska medborgare från Tjetjenien och Dagestan", rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till polis.

Den andre mannen misstänks ha hand om cellens finanser.

Tidigare har en 26-årig man av tunisiskt ursprung gripits i Tyskland. Han misstänks ha anslutit sig till IS i Syrien, enligt tysk åklagare.

Den misstänkte tros ha kommit in i Syrien via Turkiet förra året för att få träning i att strida och rekrytera för IS. Han ska ha återvänt till Tyskland i augusti.

Myndigheterna har inte heller där funnit bevis för konkreta förberedelser för attentat på tysk mark.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".