Magnus Norell, terrorismforskare. Foto: Christine Olsson / TT
Foto: Christine Olsson / TT

Experter: Svårt att ha koll på återvändare

"Tecken på att de har kommit långt i planeringen"
2:30 min

Det är oroväckande att de misstänkta personerna som belgisk polis slog till mot igårkväll vid en anti-terroroperation var beväpnade. Det säger terrorismforskaren Hans Brun vid Försvarshögskolan till Ekot.

– Typiskt sett brukar kriminella, oavsett om det är terrorister eller inte, undvika att ha vapen i sin direkta närhet ifall de skulle bli gripna. Istället lagrar man sina vapen i speciella lager, säger Hans Brun.

Varför är det oroväckande att de här terroristerna hade vapen på hand?

– Det kan vara ett tecken på att de kommit långt i sin planering. Då höjer man sin egen beredskap, och plockar fram sina grejer, säger Hans Brun.

Enligt belgiska myndigheter skall de tre personerna i Verviers vara misstänkta för att tillhöra en terrorcell, bestående av ett tiotal medlemmar som nyligen återvänt från kriget i Syrien. Polisen slog till igår kväll, efter en längre tids avlyssning.

Det skall nyligen ha kommit fram information som tytt på att en större terrorattack, riktad mot den belgiska polisen, skulle vara på gång de närmsta dagarna.

– Det är ett väldigt symboliskt och tydligt mål. Dessutom är det lätt att utmåla poliser som stridande part.

– Det kan vara ett sätt att visa att man för sin kamp med relativt hederliga medel. Det finns ett propagandavärde i det, säger Hans Brun.

Vid nattens anti-terroroperation i Belgien gjorde polisen ett tiotal tillslag på olika platser, där det misstänktes pågå förberedelser av terrorattentat.

I Verviers, i östra Belgien, slog polisen till mot tre personer, misstänkta för att tillhöra en islamistisk terrorcell som planerade en stor attack mot Belgiens polis. Två av de misstänkta öppnade eld mot polisen som sköt, och dödade de misstänkta.

Belgien är ett av de länder i Europa med högst andel medborgare som rest till Syrien och Irak för att strida, hittills har cirka 300 personer åkt.

Det är ett växande problem i hela Europa att personer som varit i Mellanöstern och stridit med grupper där är radikaliserade när de återvänder, och då förbereder attacker här. I vissa fall byggs terrorceller upp.

– Det är vanligast att det bara handlar om några få individer som återvänder med ett öppet mandat att utföra attentat. Men antalet celler som etablerats i Europa för att kunna aktiveras i vissa speciella situationer, det tror jag inte någon har riktig koll på, säger Magnus Norell, mellanösternforskare med inriktning på bland annat terrorism.

I dagsläget beräknas ungefär 3 000 européer strida med grupper i Mellanöstern, främst i Syrien och Irak. Enligt Magnus Norell har inte något europeiskt land de resurser som krävs, för att följa alla som återvänder.

Det skulle till exempel kunna ske genom avlyssning eller att man söker upp personerna för att föra förebyggande samtal.

– Om man skall följa en person dygnet runt, då krävs det ett tiotal personer. Det är en jättestor apparat, och det säger sig självt att det inte går att göra i längden, säger Magnus Norell.

– Tar man terroristerna i Paris, så stod de med på listor, och man visste att de hade radikaliserats och utgjorde potentiella hot. Ändå lyckades de slinka genom nätet. Sedan finns det ju också en hel del personer som man inte känner till, säger Magnus Norell.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".