IS i Syrien. Foto: AP Photo / militant website, File / TT.
IS i Syrien. Foto: AP Photo / militant website, File / TT.

Så stoppades svenske Josefs dröm - att strida för IS

P1
Sänds kl. 05.02 - 05.29

Många av de svenskar som åkt för att strida för IS i Syrien och i norra Irak kommer från Göteborg. Ekot har träffat tonårskillen Josef som själv drömde om att åka ned till Syrien. Det var en vän som dött i strid som inspirerade honom.

Lyssna på hela Konflikt i P1

– Det kom en känsla i mitt hjärta, vilken jävla smuts de är den där regimen i Syrien. Ju mer jag gick in i islam desto starkare kände jag med dem som är där nere och krigar. De är frihetskämpar, säger Josef som egentligen heter något annat.

Han är i tonåren. Hans familj är inte religiös, de är snarare emot religion så när Josef blev troende fick han be i smyg och lära sig av folk han träffade på i moskén.

Han började surfa mer och mer på Youtubeklipp om den syriska regimens brott mot den egna befolkningen. Josef blev mer och mer beundrande inför som väns beslut att bli martyr i strid för IS.

Tänkte du inte han är med i en organisation som skär halsen av människor?

– Min vän åkte ned tidigare, då kom det aldrig i tidningen att IS går in i byar och skär halsen av folk och sådant, utan det var krig mellan dem och regimen. President Assad bombade folket och IS la upp videos på små barn som gråter efter att deras föräldrar blivit dödade av regimen. Så om de då fångade någon från regimen och la upp en video på Youtube när de högg halsen av någon så blev jag glad, säger Josef.

Josef kommer från Göteborg och flera i hans bekantskapskrets har åkt ned för att strida med IS. Och det var beskedet om en nära vän som stupat i strid för IS som drömmen om att åka ned föddes:

– Då började jag känna mer att jag vill åka ner och göra samma grej. Jag vill också hamna i paradiset. Jag ville också hjälpa oskyldiga människor som dör, jag vill hjälpa mina bröder och systrar, berättar han.

Men hans föräldrar vägrar ge sitt godkännande till honom att åka ned och strida för IS. Då kommer inte hans martyrskap godkännas menar Josef och därmed blir det inte något paradis för honom och det var det allt gick ut på. Han var förtvivlad.

Men när kriget tar en annan vändning och striderna mellan muslimska grupper blir allt starkare börjar hans dröm försvinna. Och en religiös ledare var också viktig för att få honom att stanna hemma:

– Jag sa till den här sheikhen: Jag vill åka ner till Syrien. Han rådde mig att inte göra det, åk inte ner! Jag frågade varför? Han sa: du kan bidra mer till religionen genom att vara här och hjälpa folk, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".