MIlitärer stider i staden Benghazi i Libyen. Foto: TT
Foto: TT

Hopp om slut på strider i Libyen

Erkända regeringen har jagats bort från Tripoli
2:02 min

Libyens två rivaliserande regeringar har enats om en tidsplan för att bilda en samlingsregering och få slut på månader av strider. Det är de första konkreta framstegen på mycket länge i Libyen som i månader drabbats hårt av strider.

Libyen för två och ett halvt år sedan. Jublet visste inga gränser, det var det första fria valet. Men det tog inte lång tid innan jublet fastnade i halsen.

Rivaliserande klaner började slåss, politiker utnyttjade väpnade miliser för egen vinning, kampen om oljerikedomarna hårdnade. Islamister vann terräng, sekulära militärer tog upp kampen. Regeringar avlöste varandra.

Sedan månader tillbaka är Libyen ett laglöst och delat land. Den erkända regeringen, i ett högkvarter i Tobruk nära gränsen mot Egypten, har jagats bort från huvudstaden Tripoli av en icke erkänd, självutropad islamiststyrd regering vars styrkor kallar sig Libyens gryning.

Striderna mellan islamisterna och den erkända regeringens styrkor har varit blodiga, båda sidor har dessutom tillgång till flygvapen som tidvis har använts flitigt.

I kaoset har också terrorgrupper som al-Qaida och islamska staten, IS, kunnta växa. IS kontrollerar staden Derna i östra Libyen och sägs ligga bakom en rad kidnappningar bland annat mot ett 20 tal kristna egyptier nyligen. Flera träningsläger för terrorister har också kunnat upprättats ostört.

Den här veckan pågår FN-ledda fredssamtal mellan islamisterna och den erkända regeringen. Samtalen som beskrivs som en sista chans om inte Libyen ska bli ett nytt Somalia som det brittiske sändebudet sa.

Men nu tycks ett genombrott vara på gång, åtminstone på papperet. Enligt FN har parterna enats om att försöka bilda en samlingsregering, när och hur det ska gå till är inte känt.

De ska också ha enats om säkerhetsåtgärder för att stoppa striderna och har lovat att arbeta för att frige fångar, öppna flygplatser och garantera säkerheten för hjälptransporter till utsatta områden.

Överenskommelsen är den största framgången i Libyen sedan valet 2012. Nästa vecka fortsätter samtalen i Genève, och även om det är långt, mycket långt kvar till enighet och säkerhet i Libyen syns för första gången på länge en ljusglimt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".