Facktoppar oense om vägen till jämställda löner

2:17 min

I dag träffas alla fackförbundsordföranden i ett stormöte för att diskutera om det går att nå jämställda löner med dagens modell för löneökningar. Kommunals ordförande Annelie Nordström säger att modellen måste förändras.

– Kvinnor som har en yrkesutbildning och som arbetar i branscher som är kvinnodominerade måste få lite mer än det så kallade märket under de kommande avtalsrörelserna tills de har kommit i fatt männen i de mandominerade områdena, säger Annelie Nordström.

Hur ska man kunna enas om vilka det ska gälla?

– Ja, det är det som ska sätta oss på prov.

Fackförbund där många kvinnor är medlemmar är mer bestämda nu än tidigare i lönefrågan. Det gör ämnet brännande inför avtalsrörelsen och när samtliga fackordföranden inom LO-, TCO- och Sacoförbunden träffas i dag står det högst på dagordningen.

En del förbund, som Vision, lärarfacken och Vårdförbundet, har tecknat sifferlösa avtal med förhoppningen att få upp lönerna. Kommunal, som bland annat organiserar undersköterskor, säger att lönebildningen måste utvecklas.

Arbetsgivare och fack inom den konkurrensutsatta industrin ska fortfarande komma överens först om hur stora löneökningar Sverige tål i förhållande till omvärlden och bestämma normen för hela arbetsmarknaden, men det måste ändå gå att höja lönerna mer i kvinnodominerade branscher, hävdar Kommunals ordförande Annelie Nordström.

– Nu känner man att det är nu eller aldrig.

IF Metalls ordförande Anders Ferbe kommer på mötet i dag att varna för en utveckling där många ropar efter högre lön.

– Jag tycker det är oansvarigt och verkligen att leka med elden att tro att vi som finns inom industrin ska acceptera att andra använder oss som trampolin för att lyfta sina löner, säger han.

I en lönerörelse går det att lyfta fram enskilda yrken som kan få större påslag är andra, om alla fackförbund och arbetsgivare är överens, och det inte leder till kompensationskrav, enligt Anders Ferbe.

– Men att stora grupper skulle kunna få en helt annan summa pengar än de andra är ogörligt i en avtalsrörelse.

Kommunals ordförande Annelie Nordström fokuserar på pengarna.

– I dag skiljer det 2 800 kronor i månaden mellan en heltidsanställd undersköterska och en heltidsanställd verkstadsarbetare. Vi måste upp i ett tempo så att vi åtminstone inom ett par avtalsperioder lägger ihop det glappet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista