Bolag överger oljeplaner i Arktis

Det låga oljepriset gör nu att flera oljebolag överger sina planer på utvinning i området kring Arktis. Till exempel norska Statoil har avbrutit prospektering i tre licenser vid Grönland, projekt som kritiserats för de stora miljöriskerna. 

USA tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i år och dess högsta sändebud Robert Papp, ser nu krisen i oljeindustrin, som en möjlighet för länderna kring Arktis, att förbättra säkerheten.

– Jag har talat med flera av världens största oljebolag och de minskar nu sina investeringar i området kring Arktis.

Det är helt enkelt inte lönsamt att utvinna olja där, med ett pris som ligger kring 50 dollar fatet.
Men Robert Papp är övertygad om att den ekonomiska utvecklingen i regionen kommer att fortsätta.

– Oljeutvinning sker redan sedan hundra år tillbaka, och med klimatförändringen blir det möjligt att utvinna mineraler och olja där det idag finns ett tjockt täcke av is. Det är bara tidsfråga, eller kanske, en fråga om pris, innan det sker.

Därför är den pågående prisnedgången på råolja ett tillfälle för regeringar och länder i regionen att komma ikapp utvecklingen, säger USA:s speciella sändebud i Arktiska rådet.

– En möjlighet att förbereda sig och utveckla säkerheten, till exempel hur räddningsinsatser ska gå till om ett fartyg lastat med olja går på grund. För sjötrafiken kommer också att öka när nordostpassagen blir i allt större utsträckning isfri.

Miljöorganisationer har krävt ett stopp av utvinning i områden som ligger långt från land och där den marina miljön är extra känslig, men inte fått något gehör. Organisationerna kritiserar också rådet för att vara mer av en diskussionsklubb än ett starkt beslutande organ.

Men Robert Papp, som leder USA:s ordförandeskap senare i år, betonar vikten av samarbetet, inte minst i en tid då en militär upptrappning sker i världen och det finns en pågående konflikt med Ryssland, som är ett av rådets åtta medlemsländer.

– Relationen till Ryssland är speciell, men hittills har vi hållit säkerhetspolitiken utanför rådet, och koncentrerat oss på praktiska frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".