Anti-terroräden i belgiska staden Viviers slutade med att två av de misstänkta sköts till döds av polis och den tredje greps.
Anti-terroräden i belgiska staden Viviers slutade med att två av de misstänkta sköts till döds av polis och den tredje greps. Foto: TT

Belgien vill sätta in armén mot terrorister

Terrorexperter om Belgien
2:30 min

Belgiska myndigheter ställer nu fem personer till svars för delaktighet i terroraktiviter som ska ha stoppats under torsdagens polisräder mot flera adresser i landet, enligt AFP.  Samtidigt planerar landet landsomfattande åtgärder för att stoppa framtida terrordåd.

Utpekandena kommer efter ett antal räder för att stoppa terrorattacker i landet. Under onsdagskvällen dog två misstänkta terrorister i en konfrontation med polis i staden Verviers i östra Belgien. En tredje man greps på platsen.

– Det kunde varit timmar, knappast mer än en dag eller två innan attacker skulle påbörjats runtom i Belgien, säger åklagare Eric Van Der Sypt enligt CNN.

Nu planerar den belgiska ledningen 12 åtgärder mot terrorism som presenterades av justitieminister Koen Geens och som ska genomföras de närmaste månaderna. Bland annat fler hinder för jihadister att åka utomlands och kriga, det ska bli lättare att frysa tillgångar för misstänkta och att dra in pass och id-kort.

Och så den extraordinära åtgärden att sätta armén i beredskap, 150 man till att börja med, som ska kunna kallas in om säkerhetsläget kräver, något som inte har hänt i Belgien på årtionden.

15 personer har gripits i försöken att stoppa ett misstänkt större terrordåd i landet och den belgiska regeringen beslutade i dag att hålla armén i beredskap för att hjälpa till att stärka säkerheten i ett land chockat av händelserna det senaste dygnet.

Också EU har höjt säkerheten kring sina institutioner i Bryssel. Ökad varsamhet gäller även för Sveriges EU-representation.

– Vi vidtar ju också åtgärder som behövs i de här sammanhangen, även om det inte finns några konkreta hot. Men när säkerhetsläget höjs så måste vi se över vad vi själva bör göra. Och det gör vi, berättar Sveriges EU-ambassadör Anders Ahnlid för TT.

Andra som vidtagit säkerhetsåtgärder är de större judiska skolorna i Bryssel och Antwerpen som alla höll stängt på fredagen.

Den höjda säkerheten är i allmänhet annars relativt diskret. Även om de belgiska myndighetskontoren längs Wetstraat/Rue de la Loi i centrala Bryssel var mer välbevakade än vanligt på fredagseftermiddagen så tycktes poliserna i sina televerksorangea västar ta ganska godmodigt på situationen.

Från Verviers vittnade boende om en desto mer dramatisk torsdagskväll. Strax före klockan 18 kom en stor mängd polisfordon till Rue de la Colline — en alldeles typisk belgisk stadsgata, med smala tegelhus på båda sidor om en rejäl lutning.

– De skrek "nu kör vi", sprang iväg och så hände allt väldigt snabbt. Jag hörde granatljud, eldskurar. . . Jag är lite chockad, lite rädd, överraskad att det kunde hända här, sade Verviers-bon Emrick Bertholet till nyhetsbyrån Reuters.

– Jag är livrädd, man vågar knappt gå ut, säger brysselbon Azmar, 25 år. Jag är chockad över det som har hänt, säger hon om de större terrordåd som den belgiska polisen misstänker var på väg att genomföras.

15 personer har gripits, och vid en av husransakningarna öppnade de misstänkta eld och polisen sköt då ihjäl två personer i Verviers i öster. Polisen har hittat vapen, kommunikationsutrustning, falska identitetspapper och stora summor pengar hos de misstänkta, en del av dem återvändare från Syrien där de enligt myndigheterna har varit för att kriga - några av dem ska ha kommit tillbaks hem för så sent som en vecka sen. Enligt åklagare var det mot polisen de misstänkta skulle slå till, och säkerheten kring polisstationer och justitieministeriet har stärkts.

Myndigheterna kan inte säga med säkerhet om alla eftersökta är gripna ännu, men landets premiärminister Charles Michel säger att det nu inte finns något terrorhot som polisen vet om, och han varnade för en psykos av rädsla.

Samtidigt kommer den belgiska regeringen med en lång lista skärpta åtgärder för att stoppa framtida terrorism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".