Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska soldater på plats i Mali

Uppdaterat lördag 17 januari 2015 kl 11.06
Publicerat lördag 17 januari 2015 kl 10.00
Rebeller hotar länder med soldater i landet
(2:10 min)
Svenska soldater i Mali tränar landets egna trupper
Svenska soldater i Mali tränar landets egna trupper. Foto: TT

Minst en FN-soldat dödades och flera skadades när islamister attackerade en FN-bas under lördagmorgonen. Enligt vittnesuppgifter attackerades basen med bland annat raketer och själmordsbombare i bilar. Den dödade FN-soldaten var från Tchad.

Attacken mot FN-basen inträffade samma dag som det svenska Mali-förbandet, som ska bistå med underrättelser, anlände till campen i Mali. FN-insatsen är en av de farligaste någonsin och har på kort tid skördat fler liv än vanligt vid fredsbevarande operationer.

Senast igår dödades två av Malis egna soldater i strider med islamister.

– De allvarligaste hoten är direkta attacker mot FN-förbanden, tillsammans med den fysiska miljön, den medicinska hotbilden och så enkla saker som trafik, säger Carl Magnus Svensson som är chef för den svenska insatsen.

70 av de 250 soldater som ingår i FN:s fredsbevarande styrkor kom under fredagen fram till Timbuktu i Mali. Extrem hetta, dålig infrastruktur och komplicerade konflikter mellan både minoriteter och staten Mali samt olika väpnade islamistgrupper gör insatsen till en av de svåraste någonsin.

Om en svensk soldat skadas i nuläget finns bara en helikopter för sjuktransport som kan ta upp till en timme enligt insatschef Svensson.

– Det betyder helt enkelt att patruller kan inte vara så långt bort från campen som när man har full förmåga eller full tillgång till helikoptrar.

Försvarets forskningsinstitut FOI har slagit fast att en militär operation ökar risken för terrorattentat både i Mali och i länder som stödjer insatsen. Bland annat har flera terrorgrupper hotat om vedergällning.

De har hotat tidigare med att länder som intervenerar i Mali kommer drabbas av angrepp. Nu är det en del av deras skrämseltaktik och innebär inte att man har förmåga att agera väldigt långt bort från den här regionen, säger Magdalena Tham Lindell som är säkerhetspolitisk expert och projektledare för FOI:s Afrikaprojekt.

Enligt Tham Lindell har insatsen inneburit problem till exempel i Malis närområde i grannlandet Niger som har haft terrorattentat som de kopplar till att de bidrar med trupp i Mali.

– Men jag tror att för svensk del är det framförallt ett hot mot svensk trupp. Men där uppfattar jag försvarsmakten som att man har en hög grad av skydd och bör kunna möta det hotet också.

Utrikesutskottets ordförande Karin Enström säger att Sverige inte får ge vika för hot.

– Här får det inte råda någon tvekan om att vi inte kan ge efter för eventuella hot om det skulle öka risken, vi vet vad vi tycker och vi vill vara med och bidra till fred och säkerhet och det gäller även i kampen mot väpnade islamister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".