Nattpatrullering i Herrljunga, Dan och Björn Bengtsson
Dan och Björn Bengtsson från Eggvena Equmeniaförsamling såg det som självklart att ställa upp och nattpatrullera i kommunen. Foto: Joel Wendle

Föreningars patrullering i Herrljunga kan strida mot lagen

"Det måste göras på rätt sätt"
1:29 min

Nu kommer kritik mot Herrljungainitiativet som Ekot berättade om igår. Almega Säkerhetsföretagen menar att initiativet strider mot bevakningslagen.

För att öka tryggheten och minska brottsligheten för invånarna har Herrljunga kommun anlitat ideella föreningar som mot ersättning rör sig ute om nätterna.

– Verksamheten bevakning, det är en auktoriseringspliktig verksamhet, och den kräver en hel del från säkerhetsbolagen när det gäller utbildning, uniformering och överhuvudtaget är den verksamheten som man utför en hårt reglerad verksamhet, säger Björn Ericsson, branschexpert på Almega Säkerhetsföretagen.

Det var efter problem med omfattande fönsterkrossning och annan skadegörelse i Herrljunga som kommunledningen beslutade att ersätta 15 ideella föreningar för att åka runt i kommunen om nätterna och dokumentera vad de såg.

Det blev samtidigt ett sätt för kommunen att slippa betala dyrare bevakningsbolag.

Men så här får man alltså inte göra menar Björn Ericsson vid Almega Säkerhetsföretagen, även om det för de anlitade föreningarna inte handlar om att ingripa, utan bara om att iaktta.

– Det här är per definition bevakning, precis det som våra säkerhetsföretag utför och dessutom sker det mot en ersättning, och på de här båda punkterna vill jag påstå att det strider mot bevakningslagen, säger han.

– Trygghetsfrågorna är en oerhört viktig del och det är viktigt att man jobbar med de frågorna, men det måste göras på rätt sätt. Så det är viktigt att man tar den här diskussion på allvar och inte lättvindigt engagerar folk, säger  Björn Ericsson vid Almega Säkerhetsföretagen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".