USA:s president Barack Obama lyssnar på den brittiske premiärministern David Cameron under en gemensam presskonferens. Foto:Evan Vucci/TT.
USA:s president Barack Obama lyssnar på den brittiske premiärministern David Cameron under en gemensam presskonferens. Foto:Evan Vucci/TT.

Brittisk-amerikansk front mot terror

USA:s president Barack Obama och Storbritanniens premiärminister David Cameron bildar en enad front mot hotet från "våldsam extremism" och radikalisering av unga på hemmaplan.

– Vi vet vad vi kämpar emot och vi vet hur vi ska vinna, säger David Cameron efter ett möte med Obama i Vita huset.

De båda länderna ska bland annat dela underrättelsematerial och hjälpa varandra vid eventuella militära operationer, enligt uttalanden som gjordes efter mötet. Samarbeten med teknikbolag planeras också, för att bättre kunna övervaka misstänkta terrorgruppers rekrytering och planläggning via internet, rapporterar NBC News.

En nytillsatt arbetsgrupp ska rapportera till de båda ledarna inom sex månader, skriver BBC.

– Paris-attackerna visar omigen hur terrorgrupper som al-Qaida och Islamiska staten aktivt försöker inspirera och stödja människor i våra länder att engagera sig i terrorism.|.|. Vi ska arbeta tillsammans.|.|. för att bemöta den våldsamma extremism som radikaliserar, rekryterar och mobiliserar människor, särskilt unga, säger Barack Obama enligt ett pressutskick från Vita huset.

– Vi står inför en giftig och fanatisk ideologi som vill pervertera en av världens stora religioner, islam, och skapa konflikt, terror och död. Tillsammans med våra allierade ska vi konfrontera den, var än den visar sig, säger Cameron.

Uttalandena sker en dryg vecka efter terrordåden i Paris som tog 17 människor och tre gärningsmäns liv. Anti-terrorinsatser i Belgien och Tyskland i veckan har fått Europa på helspänn och i Storbritannien har hotnivån mot polisen höjts till "allvarlig", fyra på den femgradiga skalan, vilket är den högsta någonsin, skriver The Guardian.

Washington planerar ett toppmöte om kampen mot våldsam extremism den 18 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".