Vargar. Foto: Yvonne Åsell/TT
Foto: Yvonne Åsell/TT

Vargfrågan lamslår annat miljöarbete

Kommission föreslås lösa varfrågan
1:40 min

Det bör inrättas en permanent vargkommitté, för att minska konflikterna inom vargfrågan.

Det skriver två tidigare generaldirektörer för Naturvårdsverket och en tidigare ordförande i nedlagda vargkommittén på DN debatt.

Lars-Erik Liljelund, är en av artikelförfattarna:

– Det är helt enkelt för att etablera ett forum för att på ett konstruktivt sätt kunna föra den här frågan framåt, för förnärvarande är det bara ett ganska bisarrt ställningskrig.

På DN debatt skriver de tidigare cheferna för Naturvårdsverket Rolf Annerberg och Lers-Erik Liljelund, tillsammans med Peter Eghardt, landshövding i Uppsala som utrett vargfrågan, att de blir mer och mer oroade över utvecklingen.

Bland annat har flera jakter de senaste åren stoppats efter att miljöorganisationer överklagat till domstol, och ett av problemen är att konflikterna kring vargen tar mycket tid från andra miljöfrågor.

– Det tar ju orimligt mycket kraft, och tid och resurser, diskussionerna och argumenten kring en enda art. Och det är ju tid och resurser och kraft som tas från annat miljöarbete. Vi står ju inför stora utmaningar idag, hela mänskligheten och även Sverige som nation med klimatförändringar och naturresursers nyttjande. Då blir det ju lite bisarrt att den här diskussionen ska ta så mycket tid och kraft, säger Lars-Erik Liljelund.

Sedan tidigare finns ett förslag om att inrätta en permanent vargkommitté, där regeringen och företrädare för organisationer skulle kunna ha en direkt dialog, och det här bör nu alltså bli verklighet, säger Lars- Erik Liljelund:

– Det skulle kunna realiseras av regeringen. Men det är inte förbjudet att de olika sidorna själva sätter sig ner, givet att de konstaterar att på det här sätter som vi håller på nu, det leder ingenstans, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".