Ikea logotyp. Foto: Frank Augstein/TT.
bland annat IKEA har ägnat sig åt smart skatteplanering, som EU nu försöker stoppa. Foto: Frank Augstein/TT.

Avancerad skatteplanering ska stoppas med ny lag

Ny lag ska stoppa skattetrixande
1:07 min

Från EU-kommissionen kommer nu omfattande reformförslag att minska möjligheterna för stora företag att skatteplanera. Detta efter att bland andra Ekots avslöjade i höstas att skattemyndigheten i Luxemburg hjälp tusentals internationella bolag med avancerade skatteupplägg.

Det har kallats Luxleaks. Det internationella journalistnätverket ICIJ:s avslöjande i november att bland andra bolag som IKEA och stora svenska riskkapitalbolag som EQT och Altor genom Luxemburg fått hjälp att minska skatten - med motsvarande minskade skatteintäkter för Sverige.

Drygt 300 utländska företag i andra länder har fått liknande hjälp och totalt handlar det om skatter för miljarder som undanhållits stater inom EU.

De båda EU-kommissionärerna Margrethe Vestager och Pierre Moscovici skriver i ett förslag att orättvis skattekonkurrens inom unionen riskerar leda till en nedåtgående spiral där länder kan känna sig tvingade att ge skattelättnader för att locka storföretag.

Därför föreslår de nu alltså en till stor del gemensam bolagsskatt och en ny lagstiftning där information om gränsöverskridande skattedomar ska utbytas automatiskt mellan länder. Allt för att som man skriver få en rättvisare och öppnare skattekonkurrens inom EU:s inre marknad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".