En insatsstyrka från polisen utanför den lägenhet i Gent där ett gisslandrama sägs pågå. Foto: Geert Vanden/TT.
Nu ska militären hjälpa till mot terrorn. På bilden en insatsstyrka från polisen under den senaste terrorattacken i Belgien. Foto: Geert Vanden/TT.

Militär sätts in i belgiska städer

Militär ska skydda mot terror.
1:35 min

I Belgien har i dag militär börjat placerats ut på gatorna, efter de senaste dagarnas anti-terroristaktioner. 300 man ska bevaka strategiska platser efter det skärpta säkerhetsläget i landet.  

– Det är bra, man vet inte vad som kan hända just nu, säger fru Le Grand som Ekot möter i Bryssel i dag.

De militärer som nu placeras ut på gatorna här i huvudstan och i Antwerpen. Det finns många som är rädda nu och det bättre med lite säkerhet, enligt Le Grand.

Utanför det judiska museet som utsattes för ett attentat förra året står nu två militärlastbilar parkerade och vid ingången sex soldater i kamouflagekläder, skottsäkra västar och automatgevär.

Många polisstationer håller stängt av säkerhetsskäl, det var ju polisen som tros vara målet för den avvärjda terroristattacken. Utanför Europaparlamentet har man satt upp taggtrådsstaket.

Fem personer av de som greps under anti-terroristräderna i torsdags, ska nu åtalas för att ha hjälpt en terrorgrupp, de andra har släppts.

Polisen är fortfarande mycket förtegen om vilka de gripna är.

Sent på lördagskvällen kom uppgifter i flera medier om att fyra personer gripits i Grekland, misstänkta för att ha anknytning till den terrorcell som avslöjats i Belgien. Senare togs dock uppgifterna om att de fyra skulle ha kopplingar till det belgiska ärendet, tillbaka.

Le Grand säger att hon är orolig för vad som ska hända härnäst, och det är också studenten Maxime de Buyl. Men han är inte rädd för terrordåd, utanför för vad det som har hänt både i Belgien och Paris ska leda till:

– Det här kommer att förändra både Belgien och Europa, polarisera vad folk tycker, skapa skiljelinjer mellan människor och splittra, säger Maxime.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".