David Cameron, Storbritanniens premiärminister, och USA:s president Barack Obama. Foto: TT
David Cameron (t.v) bredvid Barack Obama. Foto: TT

Cameron och Obama skapar gemensam grupp mot terrorism

Gruppen har sex månader på sig
1:28 min

I Storbritannien har polisen höjt sin beredskap mot terrordåd till den högsta någonsin. Samtidigt diskuterar landet innebörden av att premiärminister David Cameron och USA:s president Obama har kommit överens om att bilda en enad front mot terrorismen.

– Låt oss aldrig tappa fokus på det verkliga problemet, på den giftiga berättelse som perverterar religionen islam, sade Storbritanniens premiärminister David Cameron vid en gemensam presskonferens med USA:s president Obama.

De båda ledarna förklarade, att de bildar en förstärkt allians mot hotet från terrorism i världen. Men vad den överenskommelsen innebär i praktiken är fortfarande oklart.

De båda länderna ska bilda en gemensam arbetsgrupp som får uppdraget att arbeta fram nya gemensamma sätt att motverka terrorism. Gruppen har sex månader på sig att komma fram till ett förslag.

Samtidigt som de båda ledarna möttes, höjde polisen sin krisberedskap till den näst högsta nivån. Det betyder att de bedömer att det finns en allvarlig risk för attacker mot allmänheten och inte minst mot poliser.

Skyddet av poliser i Storbritannien är svårhanterat, eftersom den brittiska polisen normalt inte är beväpnad över huvud taget.

Under eftermiddagen uppstod ett par timmars spänning i Storbritannien, sedan tunneln under engelska kanalen stängts på grund av att det kom rök ur tunneln.

Just tunneln och stationerna på båda sidorhar pekats ut som möjloiga mål för terrorattacker. Enligt de senaste uppgifterna, var det dock en lastbil som fattat eld.

Mer om Staffan Sonning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".