Terrormisstänkt från södra Sverige gripen i Slovakien

Mannen är misstänkt för terrorbrott i Ryssland, och har ryskt medborgarskap. Men han bor i södra Sverige, och nyligen greps han i Slovakien. UD bekräftar uppgifterna för aftonbladet.se.

– Vi har information om en rysk medborgare med permanent uppehållstillstånd i Sverige som har frihetsberövats i Slovakien. Det är en man i 30-årsåldern hemmahörande i södra Sverige, säger Jon Pelling på UD:s pressjour, till kvällstidningen.

Den slovakiska nyhetsbyrån TASR uppger att mannen greps under torsdagskvällen på gränsövergången mellan Slovakien och Ukraina.

Enligt en slovakisk polischef ska mannen ha tjetjenskt ursprung och vara misstänkt för terrorism i Ryssland, rapporterar aftonbladet.se.

Gripandet ägde rum när mannen var på väg från Slovakien till Ukraina, där det ska ha upptäckts att han var efterlyst av Interpol, och en internationell arresteringsorder ska ha upprättats redan 2007.

Aftonbladet uppger att det var slovakiska myndigheter som kontaktade svensk polis eftersom att mannen reste med svenskt pass.

Svensk polis bekräftar för kvällstidningen att ärendet existerar, men att det är Säpo som har hand om fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".