Studenter studerar i biblioteket på Stockholms universitet. Foto: Bertil Ericson/TT.
Studenter studerar i biblioteket på Stockholms universitet. Foto: Bertil Ericson/TT. Foto: Bertil Ericson/TT.

För få lärarledda lektioner för vissa grupper

Vill ha mer tid med läraren
2:15 min

20 procent av studenterna på samhällsvetenskapliga och humanistiska högskoleutbildningarna har så lite som fyra timmars undervisning per vecka.

Snittet för tiden som samhällsvetare och humanister får med sin lärare har legat på runt 8 timmar i veckan i flera år, det här visar en ny undersökning från akademikerförbundet Jusek, som nu vill att systemet för hur resurserna till de olika studenterna fördelas till högskolorna ses över.

Lärarstudenten Julia Carlsén på Stockholms universitet har mellan sex och nio timmars lärarledd tid i veckan och skulle gärna ha mer tid med läraren.

– Ja eftersom nu blir det att man ska göra massa hemmastudier men det blir inte alltid så mycket som man borde göra hemma. Så då hade varit bättre om man kunde få vara med sin lärare och bolla lite.

Tillsammans med den egna studietiden lägger samhällsvetare som Jusek låtit intervjua i sin undersökning, runt 30 timmar eller mindre på sina studier en vanlig vecka.

Jusek gjorde en liknande undersökning 2009 och den visade även då att den lärarledda tiden låg på runt 8 timmar i veckan för humanister och samhällsvetare. 

Det var betydligt lägre i förhållande till studenter som läser samma ämnen i våra grannländer. En jämförelse som gjordes då visade att tyska studenter i snitt hade 21 timmars lärarledd tid.

Jusek vill nu se en förändring i hur resurserna fördelas till högskolorna för de olika studenterna. En student som läser ett samhällsvetenskaligt ämne ger universitetet drygt 29 000 kronor i dag medan en medicinstudent ger universitetet dubbelt så mycket pengar.

Magnus Hedberg, vd på Jusek, tycker att det är ett förlegat system.

– Vi vill istället se ett system som baseras på vad det kan finnas för olika individuella kostnader för varje ämne och att man anpassar den ersättning man får per student till vad de är för faktiska kostnader som man har.

Även SFS, Sveriges förenade studentkårer, har länge drivit frågan om att förändra hur pengarna fördelas till högskolorna utifrån vad studenterna läser för ämne.

Johan Alvfors, som är vice ordförande för SFS, tycker att de få undervisningstimmarna för studenterna är ett tecken på försämrad kvalitet på högskolan.

– Det är en allvarlig situation där det för de flesta utbildningsinriktningarna innebär att det inte finns tillräckliga möjligheter för studenter att uppnå de examensmål som man börjat utbildningen för att uppnå. Samtidigt är det en indikation på hur mycket resurserna har urholkats, inte bara inom det samhällsvetenskapliga området, men väldigt tydligt just där, säger han.

Amanda Wiman, som nu läser ett naturvetenskapligt ämne vid Stockholms universitet, tyckte att hon märkte en skillnad på tiden hon fick med läraren när hon läste en kurs i ett samhällsvetenskapligt ämne.

– Man har ju mycket bättre relation till lärarna. Det är också mindre klasser än vad vi hade, vi var ju så himla många när jag läste samhällsvetenskapligt ämne. Vi kunde ju vara upp till flera hundra personer och det är vi aldrig nu.

Vad tänker du om det då, för de som bara läser samhällsvetenskapligt ämne enbart?

- Jag tror att det är en fördel att kunna prata med läraren. Det känns som att man är välkommen att springa förbi deras kontor. Det kanske inte alltid är uppskattat men man kan springa förbi deras kontor och fråga frågor och så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".