Svenska och finska projektledarna (fr v)Mikael Rova och Veijo Anunti. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio
Svenska och finska projektledarna (fr v)Mikael Rova och Veijo Anunti. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio

Svensk-finsk polis i Tornedalen

"Kan bland annat innebära gemensamma bilar"
2:13 min

Precis som försvarsmakten vill nu även polisen utöka samarbetet med Finland. Lagändringar förbereds och poliser i östra Norrbotten och finska Lappland utbildas nu för att samarbetet längs den 40 mil långa gränsen ska bli mer effektivt.

Det kan exempelvis komma att handla om sampatrullering i gemensamma bilar och finsk polis som ska kunna verka i Sverige och tvärtom.

– Om vi tar glesbygdskommunerna som vi har i östra Norrbotten och Pajala där närmaste back-upp kan vara 18 mil bort så kan närmaste patrull i framtiden vara tre mil bort i finska Kolari, som man kan begära förstärkning av, säger svenska projektledaren Mikael Rova.

I dag finns stora begränsningar för polisen att arbeta i varandras länder. Svensk polis måste till exempel ha följt efter en brottsling på bar gärning förutsatt att det kan ge fängelse, och finsk polis får överhuvudtaget inte ta ett myndighetsbeslut i Sverige.

Justitiedepartementen i länderna arbetar nu för att få till lagändringar som krävs för att undanröja de olika typer av hinder som gränsen kan innebära idag.

– Om vi tar stölder som går över båda ländernas gränser, om en stöld sker i Finland och det bevaras stöldgods i Sverige, så ska finsk polis kunna komma över och spana efter de här förbrytarna, säger Mikael Rova.

150 poliser berörs av samarbetet som planeras bli skarpt nästa höst och fram till dess väntar utbildning. Det handlar bland annat om att förbättra språkkunskaper och lära sig lagstiftning. Vi träffar befälet Mikko Snellman vid en lektion i Torneå.

– Vinsten är ju att vi kan vara på vilken sida av gränsen som helst, säger han.

Ser du några farhågor?

– Det största problemet är lagstiftningen att veta vad som gäller om något händer.

Utbildningsprojektet som syftar till att förenkla den yttre vardagliga polisverksamheten kring en gräns är unikt till sin omfattning i Europa och finansieras delvis av EU.

I Malmö och Köpenhamn sampatrullerar polisen varannan vecka och har gemensamma övningar på och kring den 16 kilometer långa Öresundsbron sedan många år tillbaka. Men en 40 mil lång landgräns är en annan utmaning, säger Mikael Rova.

– Vi har många gränsövergångar framförallt vintertid med isvägar.

Och det är inte en besparingsåtgärd för svenska och finska polisen i glesbygden?

– Nej, det har inte sagts något om att detta skulle vara en besparing. Snarare en utveckling för att få ett tryggare Tornedalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".