En Pegida-marsch i Dresden i December. Foto: Jens Meyer/TT
Pegida-marsch i Dresden i december 2014. Foto: Jens Meyer/TT

Pegidas marsch i Dresden ställs in efter dödshot

Polisen: "Hotet utgör en konkret fara"
1:42 min

Polisen i den tyska staden Dresden förbjuder samtliga planerade demonstrationer i staden imorgon. Polisen hävdar i ett pressmeddelande att det riktats ett konkret terrorhot mot den antimuslimska rörelsen Pegidas demonstration imorgon.

Polismyndigheten i Sachsen skriver i ett pressmeddelande att det inkommit hot om att demonstrationer i staden imorgon skulle kunna utsättas för vad polisen kallar internationell terrorism.

– Vi tar det här största allvar och menar hotet utgör en konkret fara, säger Tom Bernhard, talesperson för polisen i Sachsen, till radiokanalen MDR.

Beslutet att förbjuda samtliga demonstrationer i Dresden imorgon innebär att den antimuslimska rörelsen Pegida inte får genomföra sin demonstration imorgon.

Inte heller de planerade motdemonstrationerna får genomföras. Polisen menar att man inte kan garantera säkerheten.

Enligt polisens information, går hotet ut på att fientliga personer skulle gå med i Pegidademonstrationen imorgon och genomföra ett attentat mot en av rörelsens ledare.

Exakt var hotet kommer ifrån vill polisen inte säga. Man hänvisar dock till ett meddelande på arabiska på Twitter som går ut på att Pegida är att betrakta som en fiende till islam. Enligt Pegida kommer hotet från islamistiskt håll.

Pegida är en förkortning för "Patriotiska europeer mot islamiseringen av väst", och deras demonstrationer har pågått sen i slutet av oktober.

För en vecka sedan kom cirka 25 000 personer till demonstrationerna. Rörelsen kräver också minskad och hårdare reglerad invandring.

Runt om i Tyskland har dock hundra tusentals människor protesterat mot Pegida, och för öppenhet och tolerans.

Men fenomenet Pegida har under den senaste dryga månaden varit den största inrikespolitiska frågan i Tyskland. Förbundskansler Angela Merkel har i hårda ordalag fördömt rörelsen.

Att demonstrationen nu förbjuds på grund av hot kommer sannolikt göra debatten om Pegida än starkare här i Tyskland.

På tyska: Polismyndigheten i Sachsens beslut om demonstrationsförbud

Relaterat

Mer om Tyskland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".