Belgien
Foto: TT

27-årig "hjärna" bakom terrorplaner jagas

Ledare bakom belgisk terror fortfarande fri
1:38 min

I Belgien letar polisen fortfarande efter hjärnan bakom det terroristdåd som polisen säger att de stoppade i veckan. Belgiska myndigheter tar nu också hjälp av polis och underrättelsetjänster utomlands i jakten.

Flera personer greps i Grekland i går. Falskt alarm, säger belgiska åklagare, efter att den grekiska polisen sänt över både fingeravtryck och DNA-prov, enligt belgisk tv.

Medier här i Bryssel uppger att det är en 27-åring tidigare känd av polisen som man nu letar efter. Han ska ha varit i Syrien för att kriga med extremistgruppen IS, och ska ha samordnat och finansierat den attack som den belgiska polisen avvärjde i torsdags kväll.

Förutom samarbetet med den grekiska polisen, är nu flera länders säkerhetstjänster aktivt inblandade i jakten, däribland amerikanska FBI enligt belgiska tidningar.

Polisen här är annars mycket förtegen om både vilka de gripna och de som sköts ihjäl i torsdags är, med hänvisning just till att inte störa det fortsatta utredningsarbetet.

Parallellt med polisjakten diskuteras nu också listan på tolv åtgärder som den belgiska regeringen har lagt fram för att stoppa framtida terroristdåd.

Bland annat att kunna beslagta pass, dra in medborgarskap, frysa tillgångar och hindra misstänkta från att resa utomlands.

Jag blir orolig att det ska slå mot just muslimer, i alllmänhet i Belgien, säger taxichauffören Abdelouahed Ould Haj:

– Jag är rädd att folk nu ska blanda ihop, och sätta likhetstecken mellan muslim och terrorist, trots att jag naturligtvis är lika ckockad över terrordåden som någon annan, säger Abdelouahed, som har marockanska föräldrar men har bott här i 50 år.

En krönikör i tidningen Le Soir skriver att regeringens nya åtgärder i vanliga fall skulle ha debatterats livligt i parlamentet: nu, skriver krönikören, blir det istället en seger för terroristerna, att ha satt den belgiska demokratin under press att snabbt införa nya lagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".