Foto: TT
Foto: TT

Rekordhögt tryck på jourlinje för personer med hjälpbehov

"Bedrövligt att så många inte får hjälp"
1:42 min

Antalet samtal till organisationen Jourhavande medmänniska ökade i fjol till nya rekordet 9 500. Linjen är fullständigt nedringd, och långt ifrån alla påringningar leder till ett samtal. Under 2014 ringde det hos Jourhavande medmänniska 159 000 gånger.

– Man känner att det är bedrövligt att så många inte får den hjälp som de kanske behöver, säger Valentino Berti, ordförande för organisationen Jourhavande medmänniska.

159 000 gånger försökte människor komma fram till Jourhavande medmäniskas telefonjour under fjolåret. Efter köer och väntetider kom alltså 9 500 fram, vilket är 1 000 fler än året innan.

Delvis kan trycket förklaras med att den ideella organisationen med runt 100 medlemmar som delar på att ta emot samtalen till telefonjouren blivit mer käns.

Samtidigt hänvisar olika samhällsinstanser oftare nu kontaktsökande till just Jourhavande medmänniska säger Valentino Berti.

– Jag skulle bedöma det som en resursbrist i samhället för att ta emot dom som inte är tillräckligt psykiskt sjuka för att tas in akut, utan behöver någon form av samtalsterapi. Då står vi till tjänst, säger han.

Men även mycket svåra samtal kan komma in. Enligt Valentino Berti handlar det ofta om inringade personer med stark ångest, människor som är självmordsbenägna och saknar lust att leva.

Hur går det då att möta de här ökande behoven?

– Genom att vi måste utbilda fler personer som kan sitta parallella pass. Som det är i dag har vi en medlem per jourtimme och då uppstår en kö. Det är därför vi inte kan hantera fler samtal, säger Valentino Berti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".