Pegidademonstration i Dresden. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.
Pegidademonstration tidigare i januari.Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.

Demonstrationsförbud rör upp känslor

"Hoppas det fanns skäl för beslutet"
2:12 min

I Tyskland är uppmärksamheten mycket stor över beslutet från polisen igår att förbjuda alla demonstrationer i staden Dresden idag efter att det enligt polisen riktats ett konkret terrorhot mot den islamfientliga rörelsen Pegidas ledning. Det diskuterade också om det verkligen var nödvändigt av polisen att förbjuda demonstrationerna.

– Det är egentligen polisens uppgift att se till att vår mötesfrihet upprätthålls, jag hoppas det fanns viktiga skäl för att fatta det här beslutet.

Det sa den socialdemokratiske toppolitikern Thomas Oppermann i en kommentar till gårdagens beslut att på grund av terrorhot förbjuda alla demonstrationer i Dresden idag.

Polisen hävdar, med stöd av information från de federala myndigheter att man fått information om ett konkret hot om en terrorattack mot islamfientliga Pegidas planerade demonstration idag och att man inte kunde garantera dess säkerhet.

– Vi vet alla att detta är ett stort ingrepp i de frihetliga rättigheterna, men liv och lem går först, sa delstaten Sachsens inrikesminister, kristdemokraten Michael Wilhelm på en presskonferens.

Enligt ett pressmeddelande går hotet ut på att attentatsmän skulle gå med i demonstrationen och attackera en av Pegidas grundare.

I staden Dresden, där spänningen är stor sedan flera veckor tillbaka, var meningarna delade om beslutet.

– Det är bra med en tankepaus sa en Dresdenbo till TV-kanalen ARD, men en annan sa att det här löser ju ingenting, åsikterna som Pegida står för finns ju kvar även om inte demonstrationerna äger rum.

Pegidanära demonstrationer kommer dock anordnas både i München och här i Berlin ikväll och i Leipzig på onsdag.

Pegida protesterar mot vad de påstår vara en pågående islamisering av västeuropa och kräver också minskad invandring.

Igår kväll deltog en Pegidarepresentant också för första gången i en debatt i direktsänd TV.

– I första hand är jag här för att representera alla de människor som demonstrerar med oss varje måndag, sa Pegidas presstalesperson Kahtrin Oertel på frågan om varför organisation efter flera veckors nekanden igår ställde upp. Hon menade att rörelsen förtalats.

Den förre tyske talmannen Wolfgang Thierse svarade.

– Man förtalar inte någon om man kallar främlingsfientlighet för främlingsfientlighet eller demokratifientlighet för demokratifientlighet, sa Wolfgang Thierse.

Hur demonstrationerna i Dresden nu ska gå vidare är oklart. Enligt Pegidas talesperson försöker man hitta en säkerhetslösning för demonstrationerna i staden till nästa måndag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".