Peter Wallenberg
Peter Wallenberg. Foto: TT

Peter Wallenberg är död

Ekonomiekots Sören Granath om Peter Wallenberg
1:46 min

En av de mäktigaste i svenskt näringsliv, finansmannen Peter Wallenberg, är död. Det meddelar Knut och Alice Wallenbergs stiftelse i ett pressmeddelande.

Hör en lång intervju med Peter Wallenberg från 1994 längst ner i artikeln

"Med djupt beklagande får styrelsen för Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse meddela att dess hedersordförande Ekon.dr Peter Wallenberg vid 88 års ålder stilla insomnat i sitt hem måndagen den 19 januari 2015", skriver man i pressmeddelandet.

Peter Wallenberg föddes 1926 och hans äldre bror Marc var den som fadern Marcus förberett som ledare för familjeimperiet. Peter Wallenberg var inte utbildad bankman, utan hade en karriär som industriman inom Atlas Copco. Men då Marc tog sitt liv år 1971, fick Peter Wallenberg gå in i familjeimperiet på allvar.

– Peter Wallenberg hade en framträdande roll i näringslivet ända sedan faderns död 1982. Framförallt som styrelseordförande i Wallenbergarnas maktbolag Investor, säger Ekonomiekots Sören Granath.

Vilken betydelse har han haft för det svenska näringslivet genom alla dessa år?

– Framförallt har familjen Wallenberg varit storägare i bolag och haft en maktposition och kontroll över många av de stora bolagen på Stockholmsbörsen, som till exempel Stora Enso, SKF och SAS. Det är framförallt kontrollen över de här bolagen och tillsättandet av personer som leder bolagen som har varit maktinstrumentet, säger Sören Granath.

Peter Wallenberg var också styrelseordförande i flera av Wallenbergstiftelserna, däribland Knut och Alice Wallenbergs stiftelse som är en av de största, som han blev ordförande i 1982. Han lämnade i förra veckan över ordförandeposten till sin son Peter Wallenberg junior.

Peter Wallenberg hade under åren 1988-2001 viktiga positioner i Handelshögskolan i Stockholms ledning och utnämndes också till hedersdoktor vid Stockholms universitet 2008.

Under tidigt 2000-tal stod Peter Wallenberg i centrum för en skandal. Det handlade om den uppmärksammade pension på flera hundra miljoner som Percy Barnevik fått efter sin tid som vd i ABB.

Peter Wallenberg blev 88 år gammal.

Fakta: Peter Wallenberg

Peter Wallenberg föddes 1926 och var andre son till Marcus Wallenerg. Han inledde sin karriär i Atlas Copco och arbetade i en rad länder i Nordamerika, Afrika och Europa.

När den äldre brodern dog hastigt blev Peter Wallenberg sfärens kronprins och tog över huvudansvaret när fadern dog 1982. Han var styrelseordförande i Wallenbergsfärens maktbolag från 1982 till 1997 och fortsatte sedan som hedersordförande fram till sin död.

Källa: NE, investor.se

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".