Jimmie Åkesson i talarstolen. Foto: Robin Halder/TT
Åkesson. Foto: Robin Halder/TT

Åkesson bryter tystnaden

Vill byta partisekreterare
0:53 min

Jimmie Åkesson har brutit tystnaden och är nu med i diskussionen om vem som ska bli Sverigedemokraternas nästa partisekreterare. I ett mail till tidningen Expressen understryker Åkesson sin vilja att Rickard Jomshof blir ny partisekreterare, och vikarierande partiledare Mattias Karlsson välkomnar inspelet.

+Som Ekot tidigare har rapporterat har det under den senaste tiden blivit en diskussion om en vem ska bli Sverigedemokraternas nästa partisekreterare.

Björn Söder sa redan hösten 2013 att han ville sluta som partisekreterare och sedan en tid tillbaka har det varit känt att det är riksdagsledamoten Rickard Jomshof som ska efterträda honom. Jomshof har förväntats bli vald till ny partisekreterare vid partistyrelsemötet den 26 januari. Men efter att Björn Söder själv sagt att han är villig att sitta kvar ett tag till, till Jimmie Åkesson kommer tillbaka, har det rått viss oklarhet om vad som kommer att hända med partiledarposten.

Nu bryter alltså Åkesson tystnaden och skriver i sitt mail att han vill att processen för att välja Rickard Jomshof till ny partisekreterare fortsätter, något som den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson välkomnar.

– Jag uppskattar det. Internt har det inte varit några tveksamheter om det här, jag har alltid känt att jag har haft Jimmies stöd från första början och jag har vetat hans uppfattningar. I och med att det har förekommit uppgifter i media som pekar i en helt annan riktning så uppskatar jag att han klargör det här även för allmänheten för det är viktigt för att även jag ska fungera bra i min roll.

Mattias Karlsson säger också att det aldrig varit frågan om att ersätta Björn Söder som partisekreterare utan att det varit en diskussion om när detta skulle ske. Det troliga är enligt Mattias Karlsson att Jomshof kommer att väljas till ny partisekreterare vid partistyrelsens möte den 26 januari.

– Jag skulle tro det och det är också min förhoppning, säger Mattias Karlsson.

Det har också spekulerats om diskussionen om partisekreterarrollen varit tecken på en maktkamp inom partiet och att det även skulle kunna handla om partiledarposten. Även detta kommenterar Jimmie Åkesson i sitt mail där han förnekar att det skulle pågå en maktkamp inom partiet om partiledarposten och skriver att han har fullt förtroende för partiledarvikarien Mattias Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".