Yemen
Foto: TT

Jemen: Uppgifter om kuppförsök i dag

"Jemen är offer för sitt eget kaos"
2:25 min

Det har varit en våldsam morgon och förmiddag i Jemens huvudstad Sanaa - regeringssidan beskyller de shiamusilmska houthirebellerna för kuppförsök. Den statliga Tv:n och nyhetsbyrån sägs ha tagits över och premiärministern utsattes för mordförsök

Jemens premiärminister överlevde när shiamuslimska houthirebeller öppnade eld mot hans bilkonvoj för en dryg timme sedan, men regeringssidan beskriver det som ett mordförsök och kuppförsök, strax dessförinnan hade rebellerna tagit kontroll över statstelevisionen. Ett tydligt kuppförsök, sa landets kvinnnliga informationsminister på twitter.

Hårda strider utbröt under morgonen - med skottlossning, granater, stridsvagnar och enligt ett ögonvittne döda människor på gatan. Båda sidor, houthirebellerna och regeringsstyrkorna, beskyller varandra för att ha startat oroligheterna OCH för att bryta mot en Fn-sponsrad överenskommelse om maktfördelning som träffades i höstas efter att houthirebellerna stormat in i huvudstaden och tagit kontroll över flera viktiga institituoner.

Rebellerna, som tillhör den shiamuslimska minoriteten Zayidier, välkomnades då av vissa jemeniter som hoppades på houthirebellernas populistiska löften om att bekämpa korruption och förverkliga den arabiska vårens politiska drömmar. President Abed Rabbo Mansur Hadi försvagades och tvingades anställa houthirebeller som rådgivare, men fortfarande missnöjda har houthirebellerna nu trappat upp, i lördags kidnappade de presidentens stabschef och nu anklagas de för kuppförsök.

Jemen, arabvärldens fattigaste land, är både offer för sitt eget hemmaodlade kaos med klanmotsättningar och politisk maktkamp och en skådeplats för motsättningarna mellan regionens mäktiga, Iran och Saudiarabien. Houthirebellerna anses få ekonomiskt stöd av Iran, vilket de själva förnekar, rebellerna beskyller i sin tur president Abed Rabbo Mansur Hadi för att finansera och skydda Al Qaeda, vilket presidenten förnekar.

Jemen har varit instabilt sedan protesterna under den arabiska våren tvingade den förre presidenten Ali Abdullah Saleh från makten. Många misstänker idag att den avsatte Saleh, som själv hör till den shiamuslimska minoriteten Zayidierna, har varit med om att underblåsa oroligheterna mot sin efterträdare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".