Foto: TT
Foto: TT

De hyllar Peter Wallenberg

Hyllningskören är stor efter beskedet att finansmannen Peter Wallenberg har avlidit. Både kungen och statsministern lyfter fram Wallenbergs stora betydelse för det svenska näringslivet. 

"Peter Wallenberg har i flera decennier spelat en stor roll inom det svenska näringslivet, och han har moderniserat och utvecklat Wallenbergsfären. Jag har haft en stor respekt för hans vilja till samtal och samverkan. Genom sitt arbete med Wallenbergstiftelserna har han också gjort stora insatser för svensk forskning och innovation, som kommer att ligga till grund för svensk konkurrenskraft i många år framöver", skriver statsminister Stefan Löfven i ett skriftligt uttalande.

Även Moderaternas ledare lyfter fram Wallenbergs insatser på Twitter.

Carl XVI Gustaf  skriver: "Peter Wallenberg har betytt mycket för svenskt näringsliv. Han var också djupt engagerad i Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse som bidragit till vetenskaplig utveckling i Sverige. För kungafamiljen var Peter en nära och trogen vän och lämnar oss med stor saknad", säger kungen i ett skriftligt uttalande.

Förre socialdemokratiske statsministern Göran Persson hyllar även han Peter Wallenberg idag.

– Han var, särskilt under 1990-talet, en dominant i svenskt näringsliv. Man kunde tro att han fick sin position genom arv — och det fick han ju delvis — men mycket av hans framgångar var hans eget verk. Han tog greppet om Wallenbergsfären och gjorde den starkare. Han gjorde däri en imponerande insats, säger han till Svenska Dagbladet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".