Foto: Sveriges Radio samt Henrik Montgomery/TT.
Foto: Sveriges Radio samt Henrik Montgomery/TT.

Tomas Ramberg: Björn Söder är borta

Ekots inrikespolitiske kommentator om de senaste turerna
2:24 min

Diskussionen kring vem som ska axla rollen som Sverigedemokraternas partisekreterare har fått stor uppmärksamhet. Nu bryter partiledaren Jimmie Åkesson tystnaden. Det är anmärkningsvärt, menar Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

– Jimmie Åkesson gör något så speciellt som att bryta den här utbrändhetstystnaden som han har iakttagit ganska disciplinerat fram tills nu, bara för att säga att det som redan var bestämt också ska ske. Det tyder ju på den tillförordnade partiledningen är rejält stressad av den publicitet som varit.

Varför är de stressade, som du säger?

– Dels finns det ju hos Sverigedemokraterna en Ny Demokrati-frossa, så att säga. Partiet har alltid velat vara ett välordnat parti och inte göra om samma misstag som Ny Demokrati gjorde i början på 90-talet där det sprack på grund av interna strider, man gick i olika fraktioner och började säga olika saker. Det har varit väldigt viktigt för Jimmie Åkesson och den ledande gruppen i Sverigedemokraterna att inte hamna i något sådant. Dels vill man väl stämma i bäcken nu, så att det inte blir så att Björn Söder gör sig till talesperson för någon sorts fraktion.

– Det andra är ju att det vittnar om att man är rädd för en bristande intern auktoritet. Det säger ju något om partiets ledarkulturer, att man så att säga måste åberopa en kungörelse från den frånvarande högre makten för att stärka den tillfälliga ledningens auktoritet när den säger vad den säger. Då handlar det nog om att hålla ihop partiet kring detta. Man kan säga att det som har hänt är att kvartetten som står för det moderna Sverigedemokraternas inriktning - Jimmie Åkesson, Richard Jomshof, Mattias Karlsson och Björn Söder - nu verkar ha blivit en trio. Björn Söder är borta.

Är det en politisk spricka i Sverigedemokraterna?

– Jag tycker det är svårt att se några politiska skiljelinjer. Det som har kommit ur Björn Söders mun har ju tidigare varit i Mattias Karlssons hjärna hela tiden, till exempel när han har talat om folk och kultur. Så jag tror inte att det är en politisk skiljelinje. Men det bekräftar ju att det åtminstone sedan en tid finns personstrider och att det här talmansjobbet som Björn Söder fick var den spark åt sidan som många sa, säger Tomas Ramberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".