Margot Wallström (S), utrikesminister.
Margot Wallström (S), utrikesminister. Arkivfoto: TT

Margot Wallström om Israels bojkott

"Hoppas fortfarande det ska bli av"
1:27 min

Nu bryter utrikesministern tystnaden om Israels bojkott av det svenska ledarskapet.
– Jag hoppas fortfarande det ska bli av, säger Margot Wallström (S) till SR:s Brysselkorrespondent Herman Melzer.

Efter att Ekot avslöjat att Israel stoppat Margot Wallströms officiella besök i landet har utrikesministern inte kommenterat frågan. Nu säger hon till Sveriges Radio att hon anser sig föra en rak och ärlig utrikespolitik.

– Jag vill inte kalla det kalabalik. Jag tycker vi har haft en rak och ärlig dialog. 

Efter att Israel meddelat att Wallströms besök i landet skulle behandlas som en privat resa, utan möten med landets ledare eller den säkerhet som vanligtvis medföljer valde utrikesministern att avboka och istället åka till Mocambique.  

– Vi fattade beslut till sist att skjuta upp besöket av olika skäl. Dels att det inte fanns möjlighet att träffa de ledare som jag gärna vill träffa, både på den israeliska och palestinska sidan. Men också att presidentinstallationen i Mocambique kom samma tid.

Svenska Utrikesdepartementet meddelade att resan ställdes in av kalenderskäl.

Vad säger du om att du bara tilläts komma som turist, samtidigt som du angav helt andra skäl?

– Vi brukar inte kommentera säkerhetsåtgärder. Det som angavs till oss första gången var att det var valrörelse och de hade inte tid att ta emot oss. Jag hoppas fortfarande det ska bli av.

Du har kritiserats för att du haft ett högt tonläge?

– Höredu, jag tycker att diplomati idag är väl att vara rak och tydlig och ärlig. Jag tror att ärlighet är den bästa följeslagaren alltid och vi kommer fortsätta att ha en rak och öppen och ärlig dialog.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".