Två vargar skjutna i Värmland bärs ut ur skogen. Foto: Peter Bäcker /TT
Två vargar skjutna i Värmland. Foto: Peter Bäcker /TT

Maskerade personer med kamphundar stör vargjakten

"Många är rädda att de ska bli trakasserade"
1:51 min

Vargjakten i Värmland och Örebro län har nu gått in på ny vecka. Det kommer nu rapporter om personer som iförda ansiktsmasker och med kamphundar gjort allt för att störa jakten.

– Först har de åkt med bilar fram och tillbaka där vi jagat. Sen kom det ett gäng som klev ur bilarna - jag vet inte hur många de var - och tog på sig ansiktsmasker och hade någon slags kamphundar. Sen gick de in i området där vi jagade, säger Hasse Andersson som är jaktledare i Forshagareviret i Värmland.

Vad betyder det?

– Då vet vi inte var de är och vi sitter där med klass ett vapen vilket gör att det blir otrevligt.

Idag har färre jägare varit ute i skogarna av flera orsaker, bland annat har väderförhållandena med brist på spårsnö gjort det svårare att jaga.

Så fortfarande har jägarna i Värmland möjlighet att fälla ytterligare elva vargar och jägarna i Örebro län fem. Hittills har 20 vargar fällts.

Hasse Andersson, jaktledare i Forshagareviret hoppas att fortsättningsveis slippa de störningar man utsattes för under helgen.

– I och med att de är runt och tar kort på bilar och folk så är många rädda att de ska bli trakasserade för att de har varit med på det här, säger Hasse Andersson.

Om det fortsätter så här resten av jakten. Hur kommer ni att agera då?

– Vi får prata ihop oss, men någonting måste vi göra för det går inte att ha det såhär.

Fredrik Wilde är vilthandläggare på länsstyrelsen i Värmland. Som myndighet har man inte nån möjlighet att ingripa mot de som vill störa jakten.

– Som vanlig allmänhet får man ju gå i skogen med stöd av allemansrätten. Men det är beklagligt om man är ute för att störa jakten med flit. Det ser vi allvarligt på, säger han.

Kan länsstyrelsen göra något?

Nej, det kan vi inte direkt. Vi har informerat jaktledarna att om det är folk ute och stör medvetet och de är säkra på det så ska de polisanmäla.

Vi har sökt kontakt med Anti Poaching Unit, APU, en av organisationerna som agerat mot vargjakt i värmlandsområdet men utan att lyckas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".