Civila i staden Beit Sahm söder om Damaskus. Foto: AP.
Civila i staden Beit Sahm söder om Damaskus. Foto: AP.
Fortress Europe

Svår väg från krigets Syrien till Sverige

"Har inget annat val"
2:16 min

Antalet flyktingar från Syrien som kom till Sverige ökade kraftigt förra året. Ekot har under 10 månader följt ett 70-tal syriska flyktingar som sagt att de vill ta sig till Europa och de allra flesta ville till Sverige. Men vägen hit är svår och långt ifrån alla lyckas.

Fortress Europe: Följ syriska flyktingars resor till Europa

Förra året sökte över 30 000 syriska flyktingar  asyl i Sverige. Året innan var de drygt 16 000. Av det 70-tal syrier Ekot följt under 10 månader i projektet som kallas Fortress Europe, Fästning Europa, är det ytterst få som tagit sig hit på lagliga vägar.

De flesta tvingas anlita människosmugglare och betalar dyra pengar för en riskfylld resa över Medelhavet och genom Europa. En som lyckades är Jad.

– Det finns många faror och man kan förlora sitt liv, men jag tar risken för jag har inget annat val, sa Jad när vi träffade honom i Istanbul.

I juni förra året tog han risken. Han reste med båt från Turkiet till Grekland därifrån flyg med falskt id-kort till Stockholm via Polen. Men långt ifrån alla lyckas och för många som lyckas är resan krokig.

Mohanad ville ta sig till Sverige. Han flydde först till Turkiet, därifrån till Algeriet vidare till Libyen där han gick ombord på en undermålig flyktingbåt till Sicilien. I Italien blev det  flera anhalter innan han lyckades ta sig till Schweiz och vidare in i Tyskland. Där slutade resan när han greps av polis, han söker nu asyl där.

Andra personer vi har följt har rest via Grekland, Albanien, Montenegro och Serbien andra har flugit till Kina och Latinamerika för att därifrån ta sig in i EU. Ett tiotal av de vi följt är kvar i Turkiet eller regionen, några av dem har motats tillbaka från den Grekiska gränsen och tvingats ge upp sina försök i brist på pengar.

En kurdisk man berättar att han försökt fem gånger men blivit tillbakaskickad vid samtliga försök. Han har sålt sin bondgård i Syrien men nu är pengarna slut. Andra lyckas inte ens skrapa ihop pengar till att försöka.

Raja till exempel, en 25-årig kvinna från Damaskus, hoppas på ett stipendium eller möjligtvis en man för att komma till Europa.

– Om jag möter en europeisk kille, det är ett känt sätt, syrisk tjej möter europeisk man.

Hon säger att det inte egentligen är det hon vill, men det är ett alternativ för att ta sig till Europa

Relaterat

Mer om Fortress Europe

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".