Frankrikes president Francois Hollande. Foto: Ian Langsdon/TT
Frankrikes president Francois Hollande. Foto: Ian Langsdon/TT

Historisk uppgång för Hollande

"Hollande har agerat jätterbra"
1:32 min

Ett intensivt polisarbete fortsätter i Paris efter terrorattentaten som tog 17 människoliv. Samtidigt kommer opinionssiffror som visar att den franske presidenten François Hollande har fått en rejäl skjuts i popularitet efter terrordåden. Före attentaten var han Frankrikes minst populäre president i modern tid.

Parisbor och turister åker skridskor på en bana framför Stadshuset i Paris. Kravallstängsel omger platsen och poliser med automatvapen vaktar. Högtalarna spelar "I will survive" om och om igen. Många är beslutsamma om att gå vidare och anser att president Hollande har hanterat attentaten väldigt bra. 

– Hollande har agerat jättebra, både som diplomat och i media, anser Cyril Carrere och Julie Jegy.

40 procent av fransmännen stödjer nu Hollande, enligt en ny opinionsmätning. En historisk uppgång med så mycket som 21 procentenheter jämfört med siffran före attentaten.

Paris är fortfarande på helspänn och var femte minut hörs sirener här. En hög arbetslöshet, interna strider och ett struligt privatliv gav presidenten länge rekordlåga siffror. Fortfarande är många skeptiska till att Hollande kan klara att lösa Frankrikes ekonomiska problemen.

Även den karismatiske premiärministern Manuel Valls popularitet har fått en rejäl skjuts. 61 procent anser att han gör ett bra jobb. Är det Charlie Hebdo-effekten?, frågar sig franska medier nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".