Läkare behandlar armen på ett barn. Foto: Freedom House/Flickr (CC BY 2.0)
1 av 2
Bild från ett fältsjukhus i Syrien, enligt fotografen. Bilden föreställer inte läkaren i reportaget. Foto: Freedom House/Flickr (CC BY 2.0)
Ulrika Årehed Kågström, Svenska Röda Korsets generalsekreterare, på resa i Syrien. Foto: Karin Tengby/Röda Korset.
2 av 2
Ulrika Årehed Kågström, Svenska Röda Korsets generalsekreterare, på resa i Syrien. Foto: Karin Tengby/Röda Korset.

Vårdpersonal extra utsatta i krigets Syrien

Vårdpersonal extra utsatta i krigets Syrien
2:04 min

Vårdpersonal i Syrien har varit en extra utsatt grupp under inbördeskriget. I Ekots serie Fortress Europe, Fästning Europa, där Ekots reportrar följt ett 70-tal syrier under tio månader möter vi doktor Shami som vittnar om hur vårdpersonal och sjukhus attackerats.

– Sjukvårdare är ett av de mest utsatta yrkena i Syrien, berättar doktor Shami, som vi kallar honom.

– Extra svårt är det att arbeta i områden som inte kontrolleras av regimen. Det spelar ingen roll om det är civila eller rebeller vi vårdar, vi blir efterlysta av regimen för att vi hjälper terrorister. Fast allt vi gör är det vi svurit läkareden att göra.

Han vittnar om kollegor som dödats och sjukhus som mål för attacker. Någon månad efter vårt möte i Istanbul grips också doktor Shami. Han har då återvänt till en av Damaskus förorter för att jobba som läkare igen. Nu hålls han i ett ökänt fängelse utan kontakt med omvärlden.

Doktor Shamis berättelse om sjukvården styrks av oberoende källor. Svenska Röda Korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström besökte Syrien förra veckan.

– Sjukvården är enormt drabbad av konflikten. Ungefär en tredjedel av sjukvården finns kvar. Många sjukhus och kliniker har stängts ner och många läkare och sjukvårdspersonal har flytt och lämnat landet.

Läkare utan gränser har tidigare larmat om att sjukhus tagits över av militär och vissa fall gjorts om till militärbaser. Att de som vårdar oppositionella riskerat att gripas och torteras, även deras familjer har hotats.

Även extremistgrupper har angripit vårdpersonal. Ulrika Årehed Kågström på Röda Korset berättar att även deras personal attackerats.

– Vi har själva drabbats med ett 40-tal medarbetare som dödats i Syrien. De har dödats när de givit humanitär hjälp som sjukvård, ambulansservice och första hjälpen.

Kan du beskriva några situationer där vårdpersonal har hotats?

– Det kan vara hot för att man behandlar en patient som finns på en viss sida i konflikten. Man ska kunna ge hjälp och sjukvård oavsett vem patienten är och vilken sida han eller hon finns på.

Relaterat

Mer om Fortress Europe

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".