Stugbald Wahlund, 26 år, väntar på nya lungor. Foto: Susanna Einerstam / Sveriges Radio.
1 av 2
Stugbald Wahlund, 26 år, väntar på nya lungor. Foto: Susanna Einerstam / Sveriges Radio.
Foto: Jack Mikrut/TT.
2 av 2
Foto: Jack Mikrut/TT.

Fler intensivvårdsplatser skulle ge fler donationer

"Jag kan inte längre gå, man får liksom inte luft"
2:10 min

Mer än dubbelt så många organ skulle kunna doneras om stängda intensivvårdsplatser blev tillgängliga. Dessutom skulle det innebära att köerna för väntande skulle försvinna.

Förutom brist på organ, är frågan om bristen på specialistsjuksköterskor avgörande.

Det behövs specialistsjuksköterskor för att intensivvårdsplatser ska kunna hållas öppna, och det behövs intensivvårdsplatser för att genomföra donationer.

Stugbald Wahlund är 26 år och väntar på nya lungor. Hans lungfunktion gick ner från 40 till 20 procent förra sommaren.

– Jag kan inte längre gå, man får liksom inte luft, när jag tar på mig kläder känns det som att jag har sprungit i tre timmar, jag sitter bra och flåsar.

Är du rädd?

– Det är klart att jag är rädd, jag vill ju inte dö. Jag hoppas att väntan inte blir för lång för jag kan ju bli jättedålig i morgon. Blir jag för dålig då tar man bort mig från transplantationslistan också för att då överlever man inte operationen, den tar ungefär en arton tjugo timmar. Det är liksom ett dygns operation för att orka det så måste kroppen vara ganska frisk, så det är klart att jag är rädd för att det ska hända liksom, säger Stugbald Wahlund.

Av de cirka 100 000 människor som varje år dör i Sverige, blir drygt 150 personer organdonatorer. 

– Om vi med de intensivvårdsplatser och den personal vi har i dag skulle ta hand om alla potentiella donatorerna som finns, så skulle kön förkortas väsentligt. Då skulle vi möjligen kunna fördubbla antalet donatorer, säger Anders Milton, regeringens särskilda utredare vad gäller hur man ska öka antalet organdonationer.

– Det skulle innebära att alla som stod i kö i väntan på organ skulle slippa stå i kö. Man skulle i vilket fall förkorta väntetiderna väsentligt. Om man inom sjukvården i Sverige skulle lägga upp patienter på intensivvården även när prognosen för överlevnad inte är så god, att man är mer offensiv än man är i dag då skulle möjligen antalet intensivvårdsplatser vara för litet, säger Anders Milton.

Enligt statistiken dör det en människa i veckan på grund av bristen på organ, enligt organisationen Mer organdonation, MOD.

Bristen på intensivvårdssjuksköterskor är stor i hela landet, en brist som leder till att intensivvårdsplatser står oanvända.

Vårdförbundet menar att bristen på specialistsjuksköterskor hänger ihop med att det är tuffa arbetsvillkor med orimliga ansvarsuppdrag, att lönen inte ligger i nivå med den utökade kvalifikationen. Det krävs kvalificerad specialistomsorg av givare och mottagare för att donationen ska falla väl ut.

– Det finns ingen plats helt enkelt. Och ska vi kunna öka antalet donatorer i Sverige då kommer vi att behöva fler intensivvårdsplatser. I Storstockholm så motsvarar antalet intensivvårdsplatser som i dag inte kan hållas öppna, ungefär en hel intensivvårdsavdelning. Anledningen är att det är brist på specialistsjuksköterskor, säger Kristina Hambraeus, överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och donationsansvarig i Stockholmsregionen.

– Hade det funnits specialistsjuksköterskor att bemanna så finns det tekniska platser där de skulle kunna tjänstgöra men som idag inte kan hållas öppna, säger Kristina Hambraeus.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".