En person gör hjärt-lungräddning på en docka vid en första hjälpen kurs. Foto: Lise Åserud/TT.
Bröstkompressioner kan räcka för att få ett tillräckligt blodflöde till hjärtat och hjärnan. Foto: Lise Åserud/TT.

Stor studie om hjärt-lungräddning

2:10 min

Det kan vara bättre att bara ge hjärtmassage som första hjälp när någon drabbats av hjärtstopp än att göra det i kombination med konstgjord andning, men idag vet ingen egentligen vilken metod som är bäst. Nu ska det utredas. 

– Jag skulle nog ringa 112 för det första, för där får man instruktioner om hur man gör, om man inte kan själv, säger Eva Björk.

Vad tror du gäller då?

– Att så fort som möjligt få igång hjärtat helt enkelt.

Hur gör man då?

– Man har ju sett sådana där hjärtkompressioner. Folk trycker tre gånger och blåser tre gånger, det har man ju sett, men jag har inte själv gått någon kurs så jag har ingen koll säger hon.

Eva Björk har alltså inte gått någon kurs och litar på vad hon blir tillsagd av SOS-operatören.

I en stor studie där uppemot 5 000 personer förväntas ingå och som drar igång i dag ska man förhoppningsvis få reda på vilket sätt som är bäst.

– Bevisläget för vilken hjärt-lungräddningsmetod man bör använda är ytterst osäkert så det är just därför vi gör den här studien, säger Jacob Hollenberg, hjärtläkare på Södersjukhuset och som ansvarar för projektet.

– Man kan säga att det senaste årtiondet så har betydelsen av bra bröstkompressioner ökat, men om bara bröstkompressioner är bättre än lika bra än både bröstkompressioner och inblåsning är osäkert och det är det vi vill studera, säger han.

Frågan är om man alls ska behöva ägna sig åt mun mot mun-metoden när man hjälper någon som har drabbats av hjärtstillestånd i framtiden.

Det kan alltså räcka med att man ger de här bröstkompressionerna för att få till ett tillräckligt blodflöde till hjärtat och hjärnan.

I den här stora studien som fått godkänt från etikprövningsnämnden ska man låta SOS-operatören ge olika besked till de som ringer in ett larm.

Hälften ska enbart få ge hjärtmassage och den andra hälften ska komplettera det med konstgjord andning för att sedan kunna se om det alls är någon skillnad.

I flera länder, bland annat i USA, har man slutat att rekommendera inblåsningar, säger Jacob Hollenberg, bland annat för att folk verkar ogilla tanken.

– Folk är rädda för att göra inblåsningar. Det är svårt att göra det och man är rädd för att bli smittad. Det är en barriär men med en förenklad hjärt-lungräddningsmetod skulle fler få den här livräddande behandlingen.

– Sedan kan det också vara så att en förenklad behandling kan vara bättre, men det får den här studien utvisa, säger Jacob Hollenberg som är hjärtläkare på Södersjukhuset och forskare vid Karolinska Institutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista