Två japanska män hålls som gisslan av IS. Foto: AP/TT.
Bild från en video som publicerats. Två japanska män hålls osm gisslan av IS. Foto: AP/TT.

IS hotar mörda japansk gisslan

Jihadistgruppen Islamiska staten hotar att döda två japaner om inte Japan betalar 200 miljoner dollar.

IS har krävt lösesumman inom 72 timmar. Hoten ska ha framförts i en video, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt amerikanska medier ska gruppen kräva 200 miljoner dollar, motsvarande 1,6 miljarder kronor, inom 72 timmar.

I videon, som ska ha publicerats på webbsidor som anses ha koppling till IS, syns de båda japanerna iklädda orangefärgade fångdräkter. En IS-företrädare som talar i videon har brittisk accent och uppges påminna om den man som figurerat i tidigare filminspelningar där IS avrättat fångar, rapporterar bland andra nyhetskanalen ABC.

I videon riktas också kritik mot Japan för att regeringen stödjer den USA-ledda koalition som bekämpar IS militärt i Irak och Syrien.

Japan meddelade omedelbart att man inte lägger sig för terrorismen.

-Vårt lands inställning, att bidra till kampen mot terrorism utan att ge upp, är oförändrad, säger den japanska regeringens talesman Yoshihide Suga enligt nyhetsbyrån AFP och lägger till att videons äkthet undersöks.

-Att ta människor som gisslan är oförlåtligt och jag känner en stor ilska.  Den japanska regeringen är fast besluten att göra sitt bästa för att säkra frigivningen av japanerna så snart som möjligt.

Under ett pågående besök i Mellanöstern har Japans premiärminister Shinzo Abe utlovat motsvarande drygt 20 miljarder kronor i icke-militär hjälp till regionen för att bekämpa terrorism samt 200 miljoner dollar, samma summa som IS nu kräver, i icke-militär hjälp till länder som drabbats av IS framfart.

Shinzo Abe kommer att ställa in delar av sin resa med anledning av hoten mot gisslan, uppger AFP. Dödshoten ska vara de första som framförts mot japaner. En av de båda fångarna i videon uppges vara en frilansjournalist som brukar förse japanska medier med dokumentärer från Mellanöstern.

Den militanta jihadistorganisationen IS har lagt under sig delar av Irak och Syrien och utropade i somras ett kalifat, en stat enligt deras extremt stränga tolkning av islamisk lag, vilket mycket få muslimer ställt sig bakom. IS har bland annat genomfört halshuggningar och korsfästelser i områden de kontrollerar, mot personer de ansett skyldiga till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".