Shanghai, Kina. Foto: Scanpix

Väntat låg tillväxt i Kina

Fastighetssektorn haft problem
1:32 min

Kinas tillväxt förra året hamnade på 7,4 procent, enligt nya siffror från den kinesiska regeringen. Det är den lägsta tillväxtsiffran på 24 år i Kina.

Kinas tillväxtmål för i fjol var 7,5 procent. Landet har tidigare inte missat ett årligt tillväxtmål på över femton år. Men dagens besked var inte oväntat. I flera månader har experter varnat för att tillväxten sett svag ut, de flesta hade förutspått att den skulle bli ännu lägre och landa på 7,2 procent.

Främst är det fastighetssektorn som haft problem. Kinas ekonomi vilar till ohälsosamt stor del på just den här sektorn.

Många kineser har inte så många andra val än att investera sina pengar i fastigheter; bankernas sparräntor är för det mesta lägre än inflationstakten, det finns ingen finansmarknad på samma sätt som det gör i väst, och det finns samtidigt många restriktioner kring att investera utomlands. Kvar finns alltså fastighetsmarknaden.

Den kinesiska regeringen har medvetet styrt pengarna dit; investeringarna i fastighetsmarknaden har lett till många arbetstillfällen, omfattande ekonomiska spridningseffekter, och dessutom drivit på landets modernisering.

Men baksidan är en enorm fastighetsbubbla, som inte får spricka. Och spruckit har bubblan inte, men den pyser. Fastighetspriserna har sjunkit den senaste tiden, och investeringarna har minskat.

Den kinesiska yuanen har även stärkts kraftigt gentemot euron det senaste halvåret, vilket påverkat den kinesiska exportsektorn.

Kina försöker ställa om sin ekonomi till att i ökad grad baseras på inhemsk konsumtion istället för export och investeringar. Det är dock en omställning som kommer att ta lång tid att genomföra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".