Foto: TT
Stefan Löfven (S), Richard Jomshof (SD). Foto: TT

Ingen misstroendeförklaring mot Löfven

Jomshof: "Kommer nog att få chansen att visa vår makt"
1:40 min

Riksdagen röstade idag ner Sverigedemokraternas förslag om en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven. Omröstningen gick som väntat när Alliansen och Vänsterpartiet lade ner sina röster, som de tidigare sagt att de skulle göra. Endast Sverigedemokraterna röstade för sitt förslag.

För att rösta bort Stefan Löfven krävdes att  minst 175 ledamöter röstade ja till förslaget för att visa att de inte har något förtroende för statsministern.

Det blev till slut 45 ledamöter som röstade ja, 133 som röstade nej. 155 ledamöter valde att lägga ner sina röster. Riksdagen röstade alltså som väntat ner misstroendeförklaringen mot statsministern.

Alliansen och Vänsterpartiet agerade precis som de hade meddelat inför omröstningen, genom att lägga ner sina röster. Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade nej.

Det var bara Sverigedemokraterna som röstade ja till den misstroendeförklaring som de själva väckt mot Stefan Löfven.

– Trots sin korta tid vid makten har den rödgröna regeringen, under ledning av Stefan Löfven, producerat ett pärlband av misslyckanden, sade Sverigedemokraternas Richard Jomshof i riksdagens talarstol innan omröstningen.

Jomshof kritiserade framförallt Stefan Löfvens agerande efter att regeringens budget föll i höstas, efter att Sverigedemokraterna brutit mot praxis och röstat på Alliansens budgetförslag. 

Stefan Löfven meddelade då att han planerade att utlysa ett extra val. Men valet uteblev efter Decemberöverenskommelsen där Alliansen och regeringen enades om nya spelregler så att en minoritetsregering ska kunna regera.

– Statsministern har skapat en teknisk maktkartell vilket syftar till att isolera valets vinnare från inflytande och slå vakt om västvärldens mest extrema migrationspolitik, sade Jomshof. 

I riksdagens talarstol sade talespersoner för alla de övriga riksdagspartierna att Sverigedemokraterna är ett parti som bara vill ställa till oreda.

– Sverigedemokraternas mål verkar främst vara att skapa instabilitet och kaos för att försöka förmå övriga att anpassa sin politik efter Sverigedemokraternas önskemål. Den vägen ska Sverige inte gå, sade Miljöpartiets Maria Ferm.

Moderaternas nya gruppledare Jessica Polfjärd talade för hela Alliansen och hon gjorde klart att Decemberöverenskommelsen står fast.

– Det råder ingen oklarhet om det parlamentariska läget. I riksdagen finns ett parti vars strategi är att ställa till parlamentarisk oreda. I denna situation är det särskilt viktigt att övriga partier uppträder avsvarsfullt och slår vakt om en tydlig parlemtarisk praxis, sade Jessica Polfjärd.

Thomas Eneroth, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, menar Sverigedemokraterna missbrukar möjligheten att väcka en misstroendeförklaring.

– Framförallt tror jag att detta slår tillbaka mot Sverigedemokraterna som ett oseriöst parti. Misstroendeförklaring är parlamentets starkaste verktyg och ska bara användas vid ytterst exceptionella situationer och det har vi inte nu. Så jag tror att Sverigedemokraterna bekräftar, genom sitt agerande, bilden av att de är ett oseriöst parti som bara vil ställa till oreda, sade Tomas Eneroth inför omröstningen.

Det var i onsdags, under årets första partiledardebatt, som SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson väckte en misstroendeförklaring mot statsministern.

Riksdagen har röstat om misstroendeförklaring fem gånger tidigare. För att en sådan ska väckas krävs att minst 35 ledamöter enas om det.

Senast en omröstning ägde rum var i oktober 2002. Moderaterna var missnöjda med att Socialdemokraterna tre veckor efter valet ännu inte hade kommit överens med Vänsterpartiet och Miljöpartiet om deras stöd till regeringen. Förslaget röstas ned med siffrorna 174-158 (17 avstod), enligt riksdagens hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".