Regeringen mer pessimistisk om ekonomin

1:54 min

Regeringen tror att svensk ekonomi kommer att växa i år med 2,4 procent. När regeringen presenterade sitt budgetförslag i höstas spåddes att BNP skulle öka med 3,0 procent. Också utvecklingen på arbetsmarknaden tros bli sämre.

–- På kort sikt ser vi att den svenska tillväxten fortfarande inte riktigt tagit fart. Den långsammare återhämtningen i omvärlden håller tillbaka tillväxten i den svenska ekonomin, säger finansminister Magdalena Andersson.

Framförallt är det den svaga utvecklingen i euroområdet som regeringen tror kommer att påverka svensk ekonomi negativt. Dessutom finns det en geopolitisk risk på grund av kriserna i t. ex. i Ukraina och Mellanöstern som kan få återverkningar på svensk ekonomi.

Nästa år tror regeringen på lite bättre fart i ekonomin med en tillväxt på 2,7 procent men också det är en mer pessimistisk prognos jämfört med i höstas.

Arbetslösheten väntas i år bli 7,7 procent mot 7,3 i höstens prognos. Men de kommande åren tror regeringen att arbetslösheten så sakteliga kommer att sjunka för att vid prognosperiodens slut 2018 ligga på 6,5 procent.   

Regeringen tror också att det kommer att vara underskott i statens finanser ända fram till 2018. Och förklaringen är den försämrade tillväxtprognosen och att utgifterna väntas öka för sjukförsäkring och migration.

–- Givet underskotten i de offentliga finanserna ryms inga utsvävningar men samtidigt måste vi vårda återhämtningen, säger finansminister Magdalena Andersson. Återhämtningen har visat sig vara ett maraton, ingen sprint. Därför gäller det att spara på krafterna.

Men Magdalena Andersson betonar att det inte är aktuellt med besparingar för att möta försämringen i finanserna.

–- Vi behöver finansiera de nya reformer vi genomför men jag bedömer inte att vi behöver göra något besparingspaket, det skulle vara olämpligt, säger Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson kommenterade också debatten som följde efter hennes uttalande i höstas att "ladorna är tomma". Hon har fått kritik för att det gav en alltför negativ bild av svensk ekonomi. Idag sa hon att eftersom det rinner ut mer pengar ur statskassan än vad det kommer in så är det fortfarande rätt att säga att ladorna är tomma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista