Två japanska män hålls som gisslan av IS. Foto: AP/TT.

IS hotar mörda japansk gisslan

Anklagar Japan för att "delta i korståg"
1:20 min

Terroristorganisationen IS har i en video hotat att döda två kidnappade japaner, om Japan inte inom 72 timmar betalar en lösensumma om 200 miljoner dollar. Videon släpps samtidigt som Japans premiärminister Shinzo Abe befinner sig på en resa i mellanöstern.

I videon ses en maskerad svartklädd man beväpnad med en kniv stå mitt emellan de två japanerna som sitter ned på knä och är klädda i orangea overaller.

Den maskerade mannen anklagar Japan för att frivilligt delta i vad han kallar för ett korståg mot IS. Japan har inte deltagit i några militära insatser mot IS - Japans konstitution förbjuder sådana insatser. Men premiärminister Shinzo Abe utlovade i ett tal i Kairo i söndags 200 miljoner dollar i bistånd till de länder som kämpar mot IS.

Att videon släpps nu, och att lösensumman som begärs är just 200 miljoner dollar, hänger med största sannolikhet ihop med Shinzo Abes löfte.

Japans utrikesministerium har sagt att de arbetar med att bekräfta om videon är äkta eller inte. Om den är äkta är japanska myndigheter bestörta över hotet mot gisslan, sa ministeriet i ett uttalande idag.

Shinzo Abe har på grund av videon planerat om sin pågående mellanösternresa. Under en presskonferens i Jerusalem idag sa han att det internationella samfundet måste handskas med terrorister utan att ge efter för dem. Men han ville inte helt utesluta att Japan kommer att förhandla med IS. Han ville heller inte utlova att ingen lösensumma kommer att betalas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".