Indisk tiger, WWF, Indien
Foto: Vivek R Sinha WWF

WWF: Tigern ökar starkt i Indien

"Överraskande för tigervärlden"
1:51 min

Antalet vilda tigrar ökar i Indien, enligt senaste statistiken från Världsnaturfonden.
På åtta år har den indiska tigerstammen vuxit kraftigt.  

--Glädjande nyheter  säger Ola Jennersten, tigerkännare på WWF i Sverige till Ekot

– Personligen har jag hoppats om att bryta 2000-vallen, eftersom tigern varit nere i så lågt som 1 400 exemplar i Indien bara för tio år sedan. Och så fick vi den här siffran i morse på 2 226 tigrar som ett medelvärde.

--Det tror jag var en överraskning för hela tiger-världen. Jag ser i min mailbox, det bara kommer gratulationer till Indien och till naturvårdarna, som lyckats skydda tigern så väl, säger Ola Jennersten.

År 2006 fanns ca 1400 tigrar i Indien. Vid senaste årsskiftet var de ca 2 200, men det kan finnas närmare 3000.
Indien har drygt halva världens vilda tigerstam. Tigrarnas existens hotas framförallt av den stora asiatiska efterfrågan på tigerprodukter, enligt WWF.

– Det stora hotet är naturligtvis den goda asiatiska ekonomin, där människor gärna vill visa upp det vi kallar en Ferrarieffekt att imponera på grannarna, säger Ola Jennersten.

--Att bjuda på tiger-vin, att ha tigerskinn hemma, alltså en marknad som pressar priserna uppåt till orimliga nivåer. Det finns alltså stora pengar att göra på att tjuvskjuta tigrar.

WWF framhåller att Indiens framgångsrika arbete mot tjuvskytte ligger bakom tigerns ökning. Men också strävan att underlätta samvaron mellan tiger och människa på landsbygden.:

– Ett sådant fantastiskt exempel är biogas-ugn på gårdsnivå. Kan man få människorna att tillverka biogas av kogödsel, så slipper framförallt kvinnorna att tillbringa många många timmar varje dag i skogen och utsätta sig för risker.

– Vilket också naturligtvis nötkreaturen gör, som riskerar bli tigermat om de går in i skogarna och skogarna är tomma på andra djur, säger Ola Jennersten vid Världsnaturfonden i Sverige.

Annika Digréus
annika.digreus@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".