Furtenbach: Andersson ger en signal till MP och V

2:11 min

Regeringen skruvade i dag ner sin prognos för svensk ekonomi. BNP spås i år växa med 2,4 procent - inte 3,0 procent som regeringen trodde i höstas. Det innebär att skiftet i ekonomin som alla väntar på skjuts fram ännu en gång, förklarar Ekots inrikespolitiske kommenator Fredrik Furtenbach.

– Det är en slags jämngrå vardagslunk i svensk ekonomi som bara fortsätter och fortsätter. Det pågår en återhämtning, men den där riktiga farten som alla väntar på vill inte komma. Det är en lång rad prognoser nu som punkten där det ska gå snabbare i ekonomin har skjutits fram, säger han.

– Till de mest besvärliga punkterna hör att svenska exportföretag säljer så lite för att det går så trögt i euroområdet och att arbetslösheten nu alltså verkar bli högre än vad regeringen trodde i höstas. Dessutom finns det en risk att det går ännu sämre, och den risken kallade då Magdalena Andersson i dag för ”betydande”.

Vad betyder då den där här prognosen för läget i politiken?

– Jag tror att det viktigaste som Magdalena Andersson ville ha sagt i dag var att hon inte vill spara utan att hennes slutsats då är att det istället tar längre tid för regeringen  att genomföra sina vallöften.

– En del av meningen med det är nog också att ge en signal till Miljöpartiet och Vänsterpartiet att de inte kan få allt. Det ska budgetförhandlas här i vår och förberedelserna för det har börjat. En del reformer kan vi räkna med i sommar men andra kommer att dröja ett helt år.

Man kan ju fråga sig vad regeringen kommer att kunna genomföra i budgeten som kommer här i april, som ju då blir den första rödgröna som troligen i alla fall kommer att gå igenom i riksdagen.

– Arbetsgivaravgifterna för unga lär höjas till sommaren. De sänktes ju av Alliansen men de rödgröna tycker att det var både en dyr och ineffektiv reform. Sedan lär också någon variant av de här traineejobben för unga arbetslösa som regeringen har lovat komma.

– Skatten för pensionärer däremot lär sänkas först den första januari, det är alltså ett helt år till dess. Då får vi troligen även en skattehöjning för höginkomsttagare, för de som tjänar över 50 000 kronor i månaden. Det var där regeringen lade gränsen sist den lade fram det här förslaget.

Och det är alltså denna budget som kommer att gå igenom på grund av decemberöverenskommelsen?

– Ja, precis. Förutsatt att det inte händer något våldsamt dramatiskt i svensk politik är det ju det som gäller nu, säger Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista